Pantalonii robotizati !

joi, 7 aprilie 2011

Pantalonii robotizati - paraplegia invinsa

Stiti ca avem noi romanii o expresie: “a inventat mersul pe jos” pe care o folosim de cele mai multe ori in sens peiorativ, omitand faptul ca exista printre noi oameni pe care un accident nefericit sau poate o afectiune i-a transformat in mod ireversibil, cei pentru care “a pasi” ramane un simplu verb sau poate un vis... Unul dintre acestia a indraznit sa isi infrunte neputiinta creind pantalonii robotizati, un gadget care promite o viata ceva mai... normala la un pret exorbitant, din pacate!
Amit Goffer, un antreprenor israelian, a suferit in anul 1997 un accident de masina in urma caruia a ramas imobilizat intr-un scaun cu rotile. Toate eforturile sale s-au canalizat din acel moment moment intr-o singura directie: aceea de a gasi o alternativa care sa dea mai multe libertatea de miscare celor aflati in situatia sa. Asa a aparut ReWalk! Un dispozitiv om-masina asemanator unui exoschelet, alcatuit dintr-o pereche de “pantaloni robotizati” - care prezinta articulatii monitorizate si senzori de miscare controlati prin intermediul unui computer situat intr-un rucsac ce se asigura printr-un set de 3 centuri in jurul umerilor si a abdomenului. Durata de viata a bateriei este de trei ore si jumatate.

Sistemul reactioneaza la schimbarile de echilibru si de miscare ale partii superioare a corpului, cantareste circa 16 kilograme si reuseste cu succes sa reproduca toate caracteristicile mersului normal, de la deplasarea pe orice tip de suprafata, la urcatul si coboratul scarilor, chiar si ridicarea/asezarea pe un scaun. Avantajele se pare ca au implicatii mult mai profunde, persoanele paraplegice imbunatatindu-si starea generala de sanatate, reusind sa evite cu ReWalk probleme secundare generate de paralizie cum ar fi: afectiunile digestive, cardiovasculare, de circulatie sau urinare.
Incepand de anul acesta, dupa nenumarate teste facute atat in Israel cat si un USA, Goffer a reusit cu sprijinul companiei Argo Medical Technologies sa comercializeze produsul care urmeaza sa se regaseasca in multe clinici de reabilitare in viitorul apropiat, pretul fiind destul de ridicat pentru inceput – 100.000 $ fata de cei 20.000$ la cat sperase initial inventatorul sa il poata lansa.
ReWalk nu este singurul device de gen. In aceeasi categorie se mai regasesc “Picioarele Bionice” ale celor de la Tibion Corporation (destinate in special celor care au suferite accidente vasculare), eLEGS de la Berkeley Bionics sau REX de la Rex Bionics din Noua Zeelanda. Din pacate, absolut niciunul din produsele nominalizate nu ii folosesc lui Amit Goffer , care fiind tetraplegic nu poate controla nici macar propriul sau dispozitiv dar spera sa il imbunatateasca in cel mai scurt timp, pentru a face acel “mic pas pentru omenire...”


surse: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech
 http://www.yoda.ro/
1 comentarii:

Anonim spunea...

da da..verau si eu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Ardeal•

•Persoane interesate•