Regenerarea nervilor spinali

joi, 12 august 2010

Regenerarea nervilor spinali

Regenerarea nervilor spinali, care controlează mişcările voluntare, a căror funcţionare este stopată, de regulă, în urma unor accidente suferite în zona coloanei vertebrale, este posibilă, afirmă medicii americani într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience, informează bbc.co.uk.
Prin manipularea unei enzime care este implicată în procesul de creştere celulară, cercetătorii de la Harvard Medical School şi de la University of California, Irvine (UCI) din Statele Unite ale Americii au reuşit să regenereze nervii spinali, în laborator, pe şoareci.
Această reuşită a savanţilor americani a fost anunţată la puţin timp după ce o altă echipă americană a anunţat că a reuşit să "repare" nervii optici ai unor şoareci, redându-le astfel vederea.
Potrivit experţilor britanici, următoarea provocare va consta în găsirea unor modalităţi eficiente pentru a transforma aceste descoperiri medicale într-un tratament ce poate fi aplicat pe pacienţi umani.
Capacitatea organismului mamiferelor de a produce noi celule nervoase este prezentă la naştere, însă ea scade rapid odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru înseamnă că, în cazul unui traumatism vertebral, celulele din componenţa nervilor spinali, nu se mai pot regenera.
În acest studiu, cercetătorii americani au analizat mecanismul care stimulează creşterea unor noi celule nervoase în cazul mamiferelor tinere. Ei au reuşit acest lucru prin blocarea genei PTEN, care, în mod normal, stopează procesul de creştere a unor celule nervoase noi. Medicii de la Harvard Medical School şi de la University of California, Irvine (UCI) au anunţat cu această ocazie că au obţinut "o regenerare substanţială" a nervilor spinali pe animalele testate, adăugând că vor concepe în curând o serie de teste pentru a verifica dacă măduva spinării astfel regenerată şi-a reluat toate funcţiile, graţie metodei lor.
"Până în prezent, o astfel de regenerare robustă a nervilor era considerată imposibilă la nivelul coloanei vertebrale. Paralizia şi pierderea funcţiilor măduvei spinării, în urma unor traumatisme, erau considerate afecţiuni ce nu pot fi tratate, însă descoperirea noastră deschide calea către o posibilă terapie, prin intermediul căreia vom putea stimula regenerarea nervilor şi refacerea conexiunilor nervoase în cazul pacienţilor umani care au suferit traumatisme la coloana vertebrală", a explicat profesorul Oswald Steward, coordonatorul studiului.

Sursa:  Mediafax


5 comentarii:

alex l spunea...

Încurajator articolul. Să sperăm că de la șoricei pînă la noi nu vor trece prea mulți ani.

vasy spunea...

Da,sa le dea Dumnezeu inteligenta necesara,de a gasi calea buna si cat mai rapida catre refacerea nervilor spinali la om.

Sweetie spunea...

Sa speram ca vom apuca acel moment si in plus, ca ne vom permite financiar un astfel de tratament :)

alex l spunea...

Important e să apară remediul; restul se rezolvă mai devreme sau mai tîrziu, mai greu sau mai ușor. Ieftin sînt convins că nu o să fie :/

Sweetie spunea...

Iti dau dreptate, important e sa apara remediul :) .. Ieftin clar ca n`o sa fie .. daca acum tratamentele care nu rezolva nimic costa zeci de mii de euro, atunci tratamentul care vindeca tvm o sa coste mult mai mult ... din pacate pt noi :(

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro