Carucior bazat pe inspirari si expirari

marți, 10 august 2010

Carucior bazat pe inspirari si expirari

Un dispozitiv bazat pe proprietatile nasului de a inspira si expira le-ar putea permite oamenilor complet paralizati sa dirijeze un scaun cu rotile sau sa comunice cu persoanele apropiate. In viitor, tehnologia bazata pe aceste functii nazale ar putea duce chiar si la fabricarea unei “a treia maini”, care sa-i asiste pe chirurgii si pe pilotii sanatosi.


Dezvoltat de oamenii de stiinta din cadrul departamentului de neurobiologie al Institutului Weizmann din Israel, noul dispozitiv identifica schimbarile suferite de presiunea aerului din interiorul narilor si le preschimba in semnale electrice, scrie Science Daily. Cercetatorii au testat noua tehnologie pe voluntari sanatosi si pe paraplegici si au observat ca ea poate fi folosita cu usurinta. Utilizatorii au reusit sa dirijeze un scaun cu rotile pe un traseu complex sau sa joace un video game cu o viteza si o precizie apropiate de cele ale unui mouse sau joystick.
Cele mai imbucuratoare teste, spune Noam Sobel, unul dintre dezvoltatorii dispozitivului, au fost cele realizate pe persoanele blocate in propriile corpuri, complet paralizate mai exact. „Cu ajutorul noului sistem, ei au reusit sa comunice cu membrii familiei”, spune cercetatorul. „Unii dintre ei le-au scris mesaje patrunzatoare persoanelor iubite, impartasindu-le, pentru prima oara dupa multa vreme, gandurile si sentimentele lor”. Patru dintre participantii la experiment folosesc deja noul sistem de scriere, iar o companie locala cauta posibilitati de a dezvolta si distribui tehnologia.
Pe de alta parte, doua inspirari realizate in prezenta dispozitivului introdus in narile subiectilor au facut ca scaunele cu rotile sa se deplaseze inainte, iar alte doua expirari le-au impins in spate. Mai departe, pentru a vira la stanga a fost nevoie doar de o expirare si o inspirare, iar o inspirare si o expirare a mutat carucioarele in dreapta. Dupa doar 15 minute de antrenament, o persoana paralizata de la gat in jos a reusit sa se deplaseze in scaunul cu rotile pe un traseu complex avand curbe stranse.
Sobel spune ca dispozitivul nu este scump de produs, ca operarea lui este usor si rapid de invatat in comparatie cu alte tehnologii destinate oamenilor cu dizabilitati si ca el poate fi util si in alte privinte, cum ar fi fabricarea unei a „treia maini” pentru chirurgi si piloti.

Sursa: ScienceDaily


0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro