Hipoterapia

joi, 22 iulie 2010

Hipoterapia

Hipoterapia inseamna tratament cu ajutorul calului. Practica dateaza din Grecia antica, unde era folosita pentru a-i ajuta pe pe soldatii raniti sa revina mai repede in sa. Dupa ani, a revenit in atentia lumii la Jocurile Olimpice de la Helsinki, din 1952, cand daneza Liz Hartel a castigat un titlu olimpic la calarie, avand ambele picioare paralizate. Performanta ei a incurajat crearea unei metode de terapie. Cativa medici norvegieni au pus la punct un program de recuperare prin calarie a copiilor cu probleme neuromotorii. Din anii '60, tratamentul cu ajutorul calului a fost recunoscut ca metoda terapeutica altenativa si a fost inclus in sistemul medical din Germania, Elvetia, Austria, Anglia, Olanda, ulterior si in alte tari.

In ce boli este indicata:

-Traumatisme cerebrale

-Scolioza

-Artrita

-Boala Perth

-Amputatii traumatice

-Sechele de poliomielita

-Spina bifida

-Encefalite

-Distrofie musculara

-Scleroza multipla

-Hidrocefalie

-Accidente cerebrale si vasculare

-Hemi si paraplegii

Beneficiile terapiei

Hipoterapia stimuleaza si imbunatateste echilibrul, mobilitatea articulatiilor, apetitul, digestia si circulatia sangelui, flexibilitatea, forta si coordonarea miscarilor, timpii de reflex, functiile cardio-respiratorii, raspunsul la echilibru, receptorii vestibulari, concentrarea, senzatiile de textura (tare-moale), temperatura si pozitie. Sedintele de hipoterapie incep cu participarea la periatul calului. Astfel, ulterior, animalul va recunoaste vocea calaretului si va reactiona mai bine la comenzi. Persoanele cu dizabilitati nu calaresc cu sa. Spatele calului este acoperit cu o bucata de cauciuc, peste care se pun o blana naturala si o centura speciala. Acest tip de harnasament transmite mai bine miscarile si caldura calului Terapeutii pozitioneaza omul pe cal, analizeaza raspunsul corpului si directioneaza miscarea calului pentru a obtine efectul dorit pentru fiecare afectiune.



Stiai ca.... Pasul calului are exact aceeasi lungime cu al omului? Miscarea corpului in sa este totala si simuleaza identic mersul uman. Corpul omului este impins inainte, apoi vertical si rotit de pe o parte pe cealalta. In hipoterapia clasica, calul influenteaza omul mai mult decat controleaza omul calul. Transferul de energie dintre cal si calaret, masurat radiestezic, arata ca, in vreme ce calul pierde, dupa circa 30 de minute, 8-10 puncte energetice, calaretul castiga 120 de puncte.


Centre de calarie:

Centrul Gala - Cluj

Scoala speciala "Transilvania" - special pentru copii



3 comentarii:

m_eva_f spunea...

Eu am avut o experienta foarte placuta cu calaritul. Fiind paraplegica la inceput mi-a fost unpic frica, eram forte rigida pe cal ma tineam bine cu amandoua mainile dar mai apoi am reusit sa "preiau" miscarile calului sa ma reechilibrez in permanenta....

Sweetie spunea...

Din cate am inteles tu ai facut hipoterapie in Ungaria .. Din pacate in Romania nu prea ai unde sa faci asa ceva .. si sincer as incerca si eu :D .. Sunt sigura ca a fost o experienta mai mult decat placuta!!

Anonim spunea...

Draga Sweetie,
Acum cateva minute am intrat pe site-ul tau si deja te iubesc. Am si eu o fetita foarte frumoasa cu tertapareza. Parca va asemanati mult.
Se poate face hipoterapie si in apropiere de Bucuresti: la Otopeni este un club mai fitos si inca unul la CSEcvestria -Varlaam, la Adunatii Copaceni (cam 20 km spre Giurgiu, unde au si ponei. Amaflat despre acest club din toamna si vreau sa imi duc si eu fetitele(au 4 ani, sunt gemene, una fara probleme locomotorii) acolo.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro