Pensionarea - Persoane cu dizabilități

sâmbătă, 11 septembrie 2021

 Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de 

momentul apariției handicapului


     Toți angajații cu handicap (grav, accentuat sau mediu) beneficiază de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea, potrivit OUG nr.94/ 2021 publicat în Monitorul Oficial nr. 830/ 31.08.2021, care se aplică deja.              


În esență, legislația a fost astfel modificată pentru a fi pusă în acord cu o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), prin care s-a eliminat, în 2018, condiționarea pensionării mai rapide de existența handicapului înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat.

Decizia CCR amintită viza tocmai eliminarea discriminărilor ce existau la acel moment cu privire la pensionarea persoanelor cu handicap, iar acum, prin acest OUG, a avut loc modificarea legislației privind pensiile în concordanță cu decizia CCR.

Concret, OUG-ul prevede că beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, și nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii.

Prin urmare, toți angajații aflați în această situație beneficiază, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare cu:

  • 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
  • 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
  • 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

     În momentul de față, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare este, indiferent de sex, de 35 de ani. Mai exact, stagiul de cotizare este reprezentat de perioadele în care o persoană a lucrat legal, adică a acumulat vechime în muncă.


Surse:

Ordonanța de Urgență

Decizia CCR

https://www.avocatnet.ro/





1 comentarii:

Oana spunea...

Multumesc pentru informatie!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro