Despre zilele noastre

miercuri, 14 aprilie 2021

 Despre zilele noastre

sau cu alte cuvinte despre Efectul Dunning Kruger


     În antichitate, Aristotel, observând lumea şi meditând asupra ei, era convins că „Ignorantul afirmă, savantul se îndoieşte, iar înţeleptul reflectează”.
     Și acum trăim vremuri în care una dintre marile probleme ale omenirii este aceea că ignoranţii sunt foarte siguri de ei şi de cunoştinţele lor, în vreme ce oamenii cu adevărat inteligenţi sunt plini de dubii.
      Accesul la internet, în loc să ajute la creșterea gradului de informare cum ar fi fost de așteptat (cel puțin după mine), a dus la propagarea a tot felul de știri false și promovarea unor persoane de cel mai scăzut nivel. Toți se pricep la medicină, vaccinuri, epidemii, scenarii, și modul în care acționează virusul SARS-CoV-2. Nu contează cât de fals/ greșit/ ridicol este mesajul, atâta timp cât se mulează pe convingerile și presupunerile lor absurde, este postat și repostat cu mândrie.
      Dacă privim mai atent acești sharuitori de mesaje fake news, ei sunt oameni cu studii relativ puține. Cel puțin în bula mea (facebook) am putut observa ca mulți (nu toți) dintre cei care dădeau share masiv la știri false sunt persoane care n-au prea agreeat școala, nu le-a plăcut învățatul, n-au studii de niciun fel dar sunt atotcunoscători. Nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic personal cu cei care n-au avut posibilitatea (intelectuală, materială, de orice fel) să termine un liceu, o facultate dar care își cunosc limitele, au bun simț, sunt empatici și altruiști. Vorbim aici de acele persoane fără studii, fără cunoștințe dar care se pricep la tot și toate!
      Să nu uităm că acești oameni consideră că cei care se vaccinează sunt cobai, iar vaccinurile fac parte dintr-o strategie mondială prin care existența locuitorilor planetei va fi știrbită ... că toate companiile farmaceutice sunt doar pentru profit - că e despre bani și exterminare... sau că ne implantează cu cipuri 5G. Mie personal, mi s-a spus în față "vai, dar nu cumva să te vaccinezi ...nu vrem să te pierdem". 

Vi se pare cunoscut? 



      Efectul Dunning Kruger este o eroare de apreciere în care persoane care nu au competență într-un domeniu anume apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât este în realitate. Acest comportament se datorează incapacităţii persoanelor respective de a-şi recunoaşte nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoştinţe în domeniu.
     Experții în politici de sănătate caută explicații pentru atitudinea antivaccinistă și recent s-a stabilit o legătură cu un binecunoscut efect din psihologie. Un studiu efectuat la Universitatea din Pensylvania despre autism și vaccinare a arătat că persoanele care știu cele mai puține fapte despre autism, consideră că știu mai mult despre această patologie decât cercetătorii și medicii. În acest caz este vorba de manifestarea fenomenului psihologic cunoscut sub numele de efectul Dunning-Kruger.
    În anii ’90, David Dunning și Justin Kruger de la Departmentul de Psihologie al Universității Cornell (USA) au realizat o serie de experimente pentru a-și dovedi ipotezele despre un tip de comportament observat în studii anterioare, și anume despre aprecierea greșită a propriei competențe. După Dunning și Kruger, la persoanele incompetente se observă:
– supraestimarea propriul nivel de competentă;
– nerecunoașterea înaltei competențe a celor competenți în realitate;
– neconstientizarea propriei lor incompetențe;
– nerecunoașterea propriei incompetențe anterioare nici după ce vor dobândi un nivel înalt de cunoaștere în domeniul repectiv.



     Într-o serie de studii, Dunning și Kruger au notat aprecierile subiecţilor despre ei înşişi în ceea ce priveşte abilităţile de raţionament logic, cunoştinţele gramaticale şi umorul. După ce li s-au arătat rezultatele testelor proprii, subiecţilor li s-a cerut să estimeze poziţia lor în lot: 
  • cei competenţi şi-au estimat poziţia corect 
  • cei incompetenţi şi-au supraestimat poziţia. 
     Ei au observat că subiecţii clasaţi în ultimul sfert la testele privind umorul, gramatica şi logica şi-au supraestimat cu mult posibilităţile. Deşi testele îi situau la nivelul de 12 % (în al patrulea sfert) ei s-au estimat la nivelul de 62 % (în sfertul al doilea).

În Pittsburgh/ SUA:
     În 1995, un individ s-a dat cu suc de lămâie pe față, fiind convins că acesta îl face invizibil și a jefuit 2 bănci. Individul a citit undeva că dacă scrii cu suc de lămâie acesta nu este vizibil pentru ochiul liber așa că a presupus că și dacă te dai pe față cu această «cerneală» miraculoasă poți păcăli camerele de luat vederi. Când a fost prins a fost mut de uimire, a strigat continuu "m-am dat cu sucul" ... până a realizat că era perfect vizibil pentru camerele de supraveghere și că "sucul" nu te face invizibil.

În România:
     Un clujean a căutat să afle cât de creduli sunt oamenii care se întâlnesc cu o informație pe Facebook, în contextul începerii vaccinării anticovid. Așa că el a inventat o poveste, despre o presupusă cumnată din Spania care s-a vaccinat anticovid și care a început să resimtă efecte ciudate, ca mai apoi femeia să dispară complet, fără urmă.


      Ce a urmat a fost o adevărată nebunie. Mesajul a fost sharuit masiv și comentat de atotștiutori pe mărură:



      După aproximativ 12 ore în care textul a fost ca atare public pe profilul său de Facebook, bărbatul a revenit cu explicarea experimentului și a subliniat că totul a fost doar ficțiune. Găsiți aici întreaga postare: AICI

Cireașa de pe tortul ignoranței:

     Imaginați-vă că o persoană a citit câteva minute (hai o oră) pe wikipedia despre încălzirea globală și acum stă pe Facebook și se ia la trântă cu oamenii de știință care au studiat toată viața lor acest fenomen, al încălzirii globale - Nu-i așa că asta vedeți zi de zi pe rețelele de socializare? 

     Efectul Dunning-Kruger, este una dintre numeroasele erori sistematice cognitive observate la ființele umane, care le determină comportamentul și deciziile. 
     Prin a cunoaşte efectul Dunning-Kruger şi riscurile pe care le implică, putem fi mai atenţi şi faţă de noi înşine. O minte ignorantă, sublinia Dunning, nu este un vas gol şi curat, ci umplut cu o serie de experienţe înşelătoare şi inutile, teorii, fapte, perspective, strategii, intuiţii, certitudini false, care, din nefericire, la mulţi oameni, sunt echivalente cu adevărata metacogniţie (cunoaşterea despre propria cunoaştere). În astfel de condiţii, creierul devine “o adevărată maşină de dezinformare” care, cuplată cu incapacitatea de autoevaluare, ar putea limita, pe termen lung, posibilitatea de a evolua a oricui.

Efectul se poate preveni prin:
  •  a continua să înveți chiar dacă crezi că ai ajuns să știi foarte multe într-un domeniu;
  •  a solicita tot timpul feedback de la cei din jur despre ceea ce faci sau despre ideile pe care le ai;
  •  a te întreba mereu cât de mult știi despre un domeniu.

 Am ales să închei acest mic articol cu ceea ce spunea Confucius:
 
„Adevărata cunoaștere este a-ți ști dimensiunea ignoranței”.



Surse: 






0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro