Zeci de persoane cu dizabilităţi şi doar 12 angajatori, la târgul locurilor de muncă

vineri, 6 aprilie 2012

Zeci de persoane cu dizabilităţi şi doar 12 angajatori, la târgul locurilor de muncă

Zeci de persoane cu dizabilităţi au participat, joi, la un târg de locuri de muncă special organizat pentru această categorie, la care însă doar 12 angajatori au venit cu oferte, relatează Mediafax
Târgul de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale a fost organizat de fundaţiile Motivation şi Special Olympics.
"Sunt locuri de muncă care necesită o slabă calificare şi sunt dedicate în special persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Avem angajatori din domeniul retail, din asociaţii care deschid întreprinderi sociale, de asemenea din domeniul instalaţiilor. În general sunt locuri de muncă care nu necesită multă calificare pentru că avem absolvenţi de şcoli de artă şi meserii, care sunt pregătiţi în meserii precum bucătar sau croitor", a declarat Gabriela Comănescu, coordonatorul programului de la Motivation România.
Ea a precizat că angajarea persoanelor cu dizabilităţi nu este la nivelul altor ţări europene, doar 12 la sută dintre oamenii cu dizabilităţi care pot să muncească fiind angajaţi în România, în timp ce în ţările din Europa cifra se duce spre 50 la sută.
"Este o rată a ocupării foarte scăzută, prin comparaţie cu populaţia generală. Prin urmare, este o categorie de care trebuie să avem grijă. În general, mentalitatea multora dintre oameni, fie ei angatori, fie oameni obişnuiţi, fie chiar şi persoane cu dizabilităţi, nu este pentru a favoriza angajarea. Ne-am învăţat că trebuie să le oferim sprijin, asistenţă socială, nu să le vedem ca pe nişte persoane care pot să meargă la muncă, care pot să aibă aceleaşi responsabilităţi ca noi. Aceasta este filosofia pe care încercăm să o transmitem noi", a mai spus reprezentanta Fundaţiei Motivation.
Gabriela Comănescu a precizat că, în principiu, persoanele cu dizabilităţi îşi doresc să muncească, au în minte angajarea atunci când vin la fundaţie, însă specialiştii constată, de cele mai multe ori, că nu toată lumea este suficient de motivată, nu toată lumea înţelege ce presupune un loc de muncă. Ea a adăugat că acest lucru este normal, în condiţiile în care unii dintre ei au ajuns la 20 - 30 de ani şi nu au avut niciodată un loc de muncă, nu au cunoscut rigoarea unui program, nu ştiu ce este o fişă de post, cum să discute cu colegii sau cum să negocieze cu şeful.
Pe de altă parte, persoanele cu dizabilităţi refuză unele locuri de muncă din cauza distanţei, explicând că este prea complicat să schimbe trei mijloace de transport pentru a ajunge la locul de muncă.
"Motivele pentru care resping locuri de muncă sunt, de multe ori, puerile. Ei invocă faptul că locul de muncă este prea departe. Mulţi dintre ei nu au aşteptări realiste despre ce înseamnă un loc de muncă. Nu vorbim despre toţi, pentru că unii sunt foarte motivaţi şi înving orice dizabilitate, dar este clar că sunt mulţi cu care trebuie să lucrăm", a mai spus Gabriela Comănescu.

Peste 60 de persoane au venit să-şi caute un loc de muncă, angajatorii afirmând că au avut unele surprize plăcute, întâlnind oameni cu calificări sau experinţă la care nu se aşteptau.
"Am avut plăcuta surpriză să găsim CV-uri impresionante, cu experinţă în bază de date. Sunt două persoane mai bune chiar decât colegi de-ai noştri", a afirmat Ovidiu Murariu, unul dintre angajatori.
Pe de altă parte, persoanele cu dizabilităţi afirmă că este foarte dificil să-şi găsească un loc de muncă şi, de cele mai multe ori, se confruntă cu atitudini negative din partea colegilor.
Raluca, o tânără în scaun rulant, a venit la târgul de locuri de muncă deşi în prezent lucrează într-o multinaţională ca asistent financiar. Ea precizat că în companie se fac restructurări şi îi este teamă că ar putea rămâne fără locul de muncă pe care l-a căutat 18 ani.

"Locul de muncă la care sunt acum, unde lucrez de patru ani, l-am căutat 18 ani. Este primul, şi poate şi ultimul. Slabe speranţe să găsesc undeva dacă angajatorul va fi nevoit să renunţe la mine. Este foarte greu să-ţi găseşti de muncă dacă ai o dizabilitate. Aş putea spune că este aproape imposibil. Din cunoscuţii mei, suntem doi care lucrăm realmente de ceva vreme. Angajatorii pun problema că nu avem educaţie. Nu contează ce competenţe ai, dacă nu ai o diplomă, nu contează nici cât de bine vrei să-ţi faci treaba, nici că suntem mai atenţi decât ceilalţi, de teamă să nu ne pierdem locul de muncă", a spus Raluca.

Târgul locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale", cofinanţat din Fondul Social European.



0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro