Fundaţia Alpha Transilvană, scoasă din "moarte clinică"
Centrul de zi Perseverenţa, din cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană, se va redeschide luni, 12 martie, după mai bine de două săptămână de când a fost închis. Perseverenţa îşi va deschide porţile pentru că primăria Târgu Mureş s-a angajat să aloce fonduri pentru deschiderea şi funcţionarea centrului., asta după ce în 2011 nu si-a respectat convenţia încheiată cu fundaţia prin care se angaja să vireze suma totală de 250.000 de lei.
UPDATE: In cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Fundaţiei Alpha Transilvană, Alexandru Lupşa a declarat că centrul de zi urmează să primească vineri, 50.000 de lei de la Primăria Tîrgu Mureş, sumă care va asigura acoperirea unor cheltuieli necesre pentru deschiderea centrului “Perseverenţa”. Lupşa a precizat că Primăria se va angaja să vireze lunar, 30.000 de lei în contul Fundaţiei.
”Grila de calcul permite reluarea activităţii. Permite desfăşurarea activităţii de îngrijire primară şi aşteptăm un răspuns favorabil de la Consiliul Judeţean Mureş pentru ca această activitate trebuie finanţată de ambele autorităţi”, a delarat preşedintele Fundaţiei, în cadrul unei conferinţe la care au fost prezenţi viceprimarii Claudiu Maior şi Csegzi Sandor, dar şi primarul Dorin Florea.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, banii fără de care Alpha Transilvană nu şi-ar putea relua activitatea, vor fi dislocaţi de la alte proiecte sociale ale municipalităţii. Primarul municipiului Tîrgu Mureş s-a arătat deranjat de faptul că CJ Mureş nu mai finanţează serviciile de la centrul Perseverenţa.
“Dacă stau să mă gîndesc, s-au dat 27 milioane de euro pentru aeroport şi rezultate zero. Au luat spitalele de nebuni care sunt de interes naţional. De aia nu are CJ Mureş bani...Nu poţi arunca gunoiul în ograda altuia”, a declarat edilul Florea, în cadrul conferinţei de presă.
Centrul "Perseverența" din cadrul fundației, care oferea îngrijire copiilor cu dizabilități, s-a închis de mai bine de două săptămână, copiii fiind preluați de alte instituții de specialitate. De asemenea 64 de angajați ai fundației au intrat în preaviz.
Problemele la Alpha Transilvană au apărut încă din anul 2009, când a expirat contractul de servicii cu Consiliul Județean Mureș, singura finanțare fiind din partea Consiliului Local Târgu Mureș, care nu și-a respectat angajamentul. Deși CL Târgu Mureș a încheiat cu Alpha Transilvană o convenție prin care se angaja să vireze anual suma de 250.000 de lei pentru îngrijirea copiilor de la Centrul Perseverența.
O situaţie similară s-a înregistrat și în luna mai a anului 2010 la Fundația Alpha Transilvană, când centrul Perseverența s-a închis pentru două săptămâni. Nici atunci Primăria Târgu Mureș nu a virat banii pentru funcționarea centrului, invocând criza, asta deși, pe atunci, municipalitatea cheltuia 22.000 de euro lunar cu primăriile de cartier.
În 2010, Centrul de Zi Perseverenta si-a inchis portile din data de 15 iunie, din cauza lipsei banilor. 26 de copii cu dizabilitati severe au stat acasa timp de două săptămâni pentru ca centrul la care mergeau in fiecare zi s-a inchis. Situatia Centrului de Zi "Perseverenta" din cadrul Fundatiei Alpha Transilvana s-a inrautatit din cauza datoriilor pe care Primaria Targu Mures le-a avut, acestea cifrandu-se la 500.000 de lei. Timp de aproape un an de zile, Centrul a functionat din banii proprii, insa resursele s-au epuiza. Zece instructori de educatie au fost la un pas de a fi concediati din cauza acestui colaps in care a intrat Centrul Perseverenta. Primaria s-a angajat atunci să vireze in fiecare luna 40.000 de lei in contul Perseverenta, potrivit unei conventii incheiate intre cele doua parti, care nu ar fost respectată până astăzi.
Timp de 4 ani (1 an finantare Phare si 3 ani finantare Consiliul Judetean Mures), Centrul de zi si ambulatoriu pentru copii cu nevoi speciale "Perseverenta" din Tg.-Mures a fost gestionat de DGASPC Mures, Fundatia Alpha Transilvana avand statut de partener. La sfarsitul anului 2006, Centrul "Perseverenta" a fost externalizat catre Fundatia Alpha Transilvana, serviciile fiind contractate de catre DGASPC Mures. in anul 2009, DGASPC Mures a decis unilateral retragerea din parteneriat si incetarea finantarii Centrului.
Fundatia Alpha Transilvana oferea copiilor cu dizabilitati ingrijire primara, interventii de specialitate, evaluare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu