Managementul urinar dupa TVM - partea II

sâmbătă, 26 februarie 2011

Managementul urinar dupa TVM - partea II

Vezica neurologica

Dupa cum am precizat in partea I  vezica neurologica poate fi de doua forme (tipuri) : forma spastica si forma flasca, fiecare putand fi completa sau incompleta. Tulburarile se instaleaza in urma lezarii neuronilor motori situati deasupra sau dedesubtul centrului mictiunii de la nivelul S2-S4, corespunzand vertebrelor T12-L1. Leziunile situate deasupra acestui nivel antreneaza spasticitatea, iar cele situate sub acest nivel determina paralizia flasca. 

Diagnosticul se bazează pe anamneză, examen clinic, neurologic şi investigaţii specific urologice de tipulcistoscopiei, cistografiei posmicţionale. 

Uretrocistomanometria este un examen important prin care se masoara presiunile vezicale si uretrale in cursul umplerii vezicale, oferind informatii pretioase despre volumul urinar la care apare senzatia de mictiune, volumul care o declanseaza, complianta (capacitatea de umplere) vezicala etc. Ea poate diagnostica foarte exact tipul de vezica neurologica si orienteaza spre un tratament corect.


Indiferent de tipul de vezica – spastica sau flasca – este foarte important ca aceasta sa fie golita complet, lasand cat mai putina urina reziduala, care reprezinta mediul propice depunerilor de sedimente si aparitiei infectiilor.
In cazul vezicii spastice golirea acesteia poate fi stimulata printr-un masaj constand in loviri usoare si rapide la baza abdomenului, aproape de regiunea pubiana, urmat uneori de presarea zonei vezicale. 
In cazul vezicii flasce, golirea se face prin presarea usoara cu podul palmei a zonei vezicale cand persoana, fie sta intinsa, fie este ridicata.
Medicina moderna recomanda sondajul intermitent, considerindu-se ca pacientul nu poate aprecia corect daca aceste masaje ii golesc sau nu complet vezica.

Autosondajul si heterosondajul

In multe cazuri de retentie urinara, restabilirea continentei se poate face numai prin sondaj vezical.
Sonda sau cateterul reprezinta un tub subtire de cauciuc sau plastic care este introdus in vezica urinara pentru a putea elimina urina. Se intalnesc trei tipuri de sondari:
- permanenta,
- intermitenta, 
- suprapubiana.

1. Sonda permanenta 
Anumite persoane pot folosi o sonda permanenta. Multe femei folosesc acest echipament atunci cand calatoresc si exista riscul sa nu aiba acces la toalete pentru a se sonda.
Sondele permanente trebuie schimbate regulat, cele din latex saptamanal iar cele de silicon odata la 6 saptamani. 
Daca persoana are un suficient control manual (si nu are spasticitate) poate sa isi schimbe singura sonda. In caz contrar, trebuie sa apeleze la o asistenta medicala. Este foarte important ca sonda si tot echipamentul folosit la sondare sa fie steril, intrucat riscul de aparitie a infectiilor este mare prin lasarea tractului urinar deschis permanent.
- Se face transferul pe pat sau pe marginea fotoliului rulant si se dezbraca persoana;
- Se spala mainile cu apa si sapun;
- Se inlatura sonda astfel: se introduce o seringa in unul din tuburile sondei cel prevazut cu supapa, a carei rezistenta trebuie invinsa de virful seringii si se extrage lichidul din balon; apoi se scoate usor afara sonda;
- Se spala mainile si zona genitala inainte de introducerea noii sonde;
In cazul in care apar probleme cu desumflarea balonului se recomanda sa se lase seringa in valva pentru cateva minute. In nici un caz nu se forteaza sonda.
Procedura de introducere a sondei
- Se injecteaza lidocaina in uretra (la barbati) sau se baga varful sondei in lidocaina inainte de introducere (la femei);
- Se introduce sonda in uretra;
- Se umple seringa cu 5 – 10 ml de ser fiziologic (cantitatea exacta ar trebui trecuta pe sonda) si se introduce in valva speciala care duce catre balon;
- Se trage usor de sonda pana se simte o oarecare rezistenta;
- Se conecteaza sonda la sacul colector.
Persoanele care folosesc sonda permanenta sunt predispuse la infectii cronice si la calculi vezicali. Sedimentele si granulele de calciu (din care se formeaza calculii) se aduna in jurul balonului si pot bloca sonda. Se poate intampla, chiar, ca sonda sa fie scoasa afara de un spasm, de un blocaj sau o piatra, iar uretra sa fie ranita.

Sonda permanenta la femei si barbati


 2. Sonda intermitenta 
Presupune sondarea vezicii la fiecare 3 – 4 ore pentru eliminarea urinii, prin introducerea unui cateter care dupa folosire este indepartat. Decizia pentru a folosi un anumit tip de sondare este luata dupa consultarea cu medical urolog.
Procedura de sondare trebuie facuta in conditii igienice pentru a evita infectiile, utilizandu-se sonde subtiri, pentru a nu rani uretra. 
Principalul dezavantaj al sondarii intermitente este acela ca presupune o anumita intimitate si accesul la toaleta sau baie, care nu pot fi intotdeauna la indemana atunci cand se pleaca de acasa.
Procedura de sondare:
- Se face transferul pe pat, pe toaleta sau se poate ramane in fotoliul rulant dar persoana se lasa sa alunece pe spate
- Se descopera zona
- Se spala mainile si penisul/labiile inainte de sondare cu apa si sapun
- In cazul femeilor varful sondei este introdus in lidocaina gel inainte de utilizare, iar la barbati se injecteaza lidocaina in uretra inainte de introducerea sondei
Cateterul este introdus usor in vezica si se preseaza usor zona inferioara a abdomenului cu palma pana cand este eliminata toata urina; masarea abdomenului se face pana in momentul in care sonda este scoasa
Pentru colectarea urinei se foloseste o punga de plastic sau un recipient asemanator (cand persoana sta in pat sau in fotoliul rulant), iar la toaleta urina curge direct in bazin. O sonda poate fi reutilizata cel mult pentru o saptamana. Ea trebuie spalata cu sapun si apa si apoi uscata. Se depoziteaza intr-o punga curata de plastic

3. Sonda suprapubiana
Sonda suprapubiana este o sonda permanenta care este introdusa in vezica printr-o mica incizie chirurgicala deasupra zonei pubiene.
Sonda suprapubiana este introdusa si schimbata in acelasi mod cu cea permanenta uretrala. In jurul inciziei trebuie asigurata o igiena corespunzatoare. Aceasta tehnica, ce necesita o anestezie locala, este utilizata in caz de obstacol uretral la femei si, cel mai des posibil, la barbat.

Sonda suprapubiana
 

Igiena vezicii in cazul folosirii sondajului

Vezica urinara trebuie spalata saptamanal si chiar mai des in caz de infectie sau daca se foloseste sonda permanenta (uretrala sau suprapubiana).
Procedura de spalare:
- Se incalzesc 300 ml de solutie salina intr-un ibric (atentie insa sa nu fie nici prea calda, nici prea rece);
- Se scoate sonda din sacul colector, punandu-se intr-un recipient steril;
- Se spala mainile sau se folosesc manusi sterile;
- Se pun intr-o seringa 60 ml de solutie si se introduce in vezica; se asteapta 5 secunde, dupa - care se extrage inapoi in seringa lichidul;
- Se scoate seringa din sonda, avand grija sa nu se atinga capatul de nimic;
- Se repeta operatiunea pana la consumarea intregii cantitati de solutie salina;
- Dupa spalare sonda se conecteaza la un sac nou;
Se verifica daca urina a inceput sa curga si daca nu sunt semne de sangerare.

Complicatii dupa sondaj
Imediate: lezarea traumatica a mucoasei uretrale (tradata de hemoragie) se impune intreruperea tehnicii;
- crearea unei cai false (evitata prin efectuarea sondajului cu blandete fara fortarea inaintarii sondei);
- obstruarea sondei (se dezobstrueaza prin insuflarea cu aer sau injectarea a cativa ml de NaCl);
Tardive: infectioase (introducerea germenilor patogeni prin manevre si instrumente nesterile)

Bine de stiut
Dispozitive medicale necesare tratamentului incontinentei/retentiei (condoame , saci urina , sonde , catetere , etc) sunt decontate prin sistemul CAS
de ex: CAS furnizeaza condoamele pentru barbati, intr-o cantitate de 30 buc/luna impreuna cu 10 pungi colectoare de urina
sau CAS furnizeaza 360 de sonde pentru sondajul intermitent / 3 luni de zile (4 buc / zi )
Firme:  
http://www.euromedical.ro
http://www.sensicare.ro 
 http://www.medicalexpress.ro

Pentru a obtine decizia pentru dispozitive medicale de la Casa de Asigurari de Sanatate, dosarul fiecarui pacient trebuie sa contina urmatoarele acte:
- Copie dupa B.I. / C.I. pacient
- Talon de pensie / adeverinta de salariat / dovada calitatii de asigurat al pacientului (in original)
- Recomandarea medicala in original *
- Copie dupa carnetul de asigurat (in anumite cazuri)

*Recomandarea medicala 
- Contine parafa medicului si semnatura acestuia
- Are trecut pe ea numarul de contract al medicului cu Casa de Asigurari de Sanatate cu care acesta este in contract de colaborare
- Poate fi eliberata direct de catre medicul specialist (chirurg, urolog sau oncolog)
- Poate fi eliberata de catre medicul de familie in baza unei Scrisori Medicale de la medicul specialist care v-a operat (chirurg sau urolog) sau care va are in evidenta (medicul oncolog)
- Trebuie sa fie in original
- Este valabila strict 30 de zile de la data eliberarii sale
- Trebuie sa fie mentionat obligatoriu pe recomandare de catre medic faptul ca "afectiunea nu este urmare a unei boli profesionale, accident de munca sau sportiv"

Mentiune: Fiecare casa de asigurari de sanatate are anumite Reguli de Ordine Interioara care permit cererea altor acte suplimentare fata de acestea.
De aceea, pentru informatii suplimentare contactati CAS a judetului dvs.


Urmeaza in partea III:
- Dispozitive pentru incontinenta (altele decat sonda)
- Infectiile urinare
- Calculii renali
- Disreflexia autonoma



4 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.prostemcell.ro/recuperare-dupa-tvm/managementul-sistemului-urinar.html

error 404 pe link ???

Sweetie spunea...

Da, multumesc pt atentionare :) .. acum functioneaza :)

dorel103 spunea...

rog o lamurire :"- Trebuie sa fie mentionat obligatoriu pe recomandare de catre medic faptul ca "afectiunea nu este urmare a unei boli profesionale, accident de munca sau sportiv" "
-sa se mentioneze ca nu este urmare... sau ca este urmare a unei boli, accident de munca....???
-daca in urma unui accident de munca am ramas paralizat si am nevoie de asemenea ustensile medicale nu beneficiez ?sunt pensionat cu grad de invaliditate...

Sweetie spunea...

Sa se mentioneze ca NU este accident de munca .. in cazul accidentelor de munca plateste angajatorul :) (daca are cu ce) ...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro