3 Decembrie - Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi - Cluj

miercuri, 1 decembrie 2010

 3 Decembrie - Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în zilele de 2 şi 3 decembrie 2010, o serie de manifestări artistice dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi nu numai, manifestări organizate sub egida Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi – 3 decembrie.


Joi, 2 decembrie 2010, începând cu ora 9.00, Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca va găzdui diferite activităţi desfăşurate sub denumirea - Ziua Sportului. Astfel, persoanele cu dizabilităţi vor putea participa la patru probe sportive: alergare printre jaloane, aruncări la coşul de baschet, şah, table şi, de asemenea, vor juca un meci demonstrativ de goalball.

De asemenea, începând cu ora 10.00 la ”Iulius Mall” va fi prezentă o expoziţie cu produsele realizate de către beneficiarii cu dizabilităţi din centrele de zi ale organizaţiilor neguvernamentale şi din centrele rezidenţiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Cluj. Începând cu ora 17.00 la ”Iulius Mall” se va desfăşura şi un spectacol artistic de muzică, dans şi teatru susţinut de către persoanele cu dizabilităţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale clujene.
Vineri, 3 decembrie 2010, începând cu ora 14.00, Casa de Cultură a Studenţilor va fi gazda unui spectacol artistic de muzică, dans şi teatru realizat de către elevii cu dizabilităţi din cadrul şcolilor speciale. De asemenea, Ziua Internaţională a persoanelor cu handicap va fi marcată şi la Centrul Sfânta Irina din Turda, printr-un program artistic ”Împreună reuşim” şi un concert de colinde.

La evenimentele artistice şi sportive participă aproximativ 25 de organizaţii neguvernamentale, centre rezidenţiale şi şcoli speciale din municipiul Cluj Napoca, respectiv un număr de aproximativ 280 de beneficiari de diverse vârste şi cu diferite tipuri de handicap. Dintre instituţiile participante la manifestări amintim: Liceul pentru Deficienţi de Auz, Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Grupul Şcolar “Samus” Cluj-Napoca, Şcoala Specială “Transilvania” Baciu, Şcoala Specială pentru Deficienţi de Auz nr. 2, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (şcoli speciale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj), Asociaţia Nevăzătorilor din România - filiala Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor Cluj, Asociaţia Autism Transilvania, Fundaţia Providenţa Gondviseles Fursorge, Centrul de Zi “Sf. Maria” al Asociaţiei pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuro-Psihici, Fundaţia Estuar, Asociaţia Naţională a Surzilor din România, Centrul Sportiv Lamont, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla, Centrul de îngrijire şi asistenţă Cluj-Napoca, Asociaţia Caritas Gherla, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Asociaţia Transilvania pentru promovarea bolnavilor psihici, Centrul pentru persoane vârstnice Gherla, Serviciul de Ajutor Maltez Cluj, Asociaţia Down - Centrul Educaţional Raluca, Asociaţia Studenţilor de la Asistenţa Socială, etc.
„Prin intermediul acestor manifestări Consiliul Judeţean Cluj îşi propune să contribuie la creşterea gradului de toleranţă al cetăţenilor faţă de persoanele cu dizabilităţi şi la schimbarea în acest sens a mentalităţii persoanelor. Sperăm astfel să putem contribui la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a persoanelor cu dizabilităţi precum şi la conştientizarea de către toţi cetăţenii a faptului că persoanele cu handicap reprezintă pentru societate o resursă insuficient pusă în valoare în momentul de faţă şi în niciun caz o povară” a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Încă din anii 1970, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept an internaţional al persoanelor cu dizabilităţi. Tot cu această ocazie s-a decis ca în data de 3 decembrie, persoanele cu dizabilităţi din întreaga lume să celebreaze, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi. Rolul Consiliului Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este tocmai de a asigura la nivel judeţean, aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

sursa:  http://www.stiriazi.ro

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro