Nici 8% din totalul persoanelor cu dizabilităţi nu muncesc ...
Patronatul Medicinei Integrative din România a organizat vineri, 24 septembrie 2010, la Constanţa, în cadrul proiectului „Reţea multiregională pentru promovarea şi aplicarea conceptelor economiei sociale în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi”, proiect cofinanţat din Fondul Social European, masa rotundă cu tema
„Caracteristici şi probleme întâlnite în experienţa organizaţiilor care au lucrat şi lucrează cu persoane cu dizabilităţi”.
La manifestare au participat, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice din domeniu, şi specialişti ai fundaţiilor şi asociaţiilor implicate în această problemă. Cei prezenţi au relevat experienţa acumulată în activitatea desfăşurată cu persoane cu dizabilităţi şi au punctat principalele plusuri şi minusuri ale programelor derulate în domeniu. De exemplu, cei prezenţi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că persoanele cu handicap sunt refuzate la angajare, iar cele care sunt deja angajate sunt primele care-şi pierd locurile de muncă pe perioada de criză. Preşedintele Patronatului Medicinei Integrative din România, manager de proiect, Liviu Mandler, susţine că, la nivel naţional, doar 8% din populaţia cu dizabilităţi este încadrată în muncă, un procent care constituie un semnal de alarmă în acest sens.
Pe de altă parte, reprezentantul Patronatului Medicinei Integrative din România susţine că beneficari ai ajutoarelor de la stat sunt şi persoane care de fapt nu au niciun handicap. „S-a spus că 10% dintre persoanele care au dosare de ajutor social n-ar avea nicio problemă, încă eu cred că ei au analizat doar cu un singur ochi această situaţie. Sunt mult mai multe persoane care primesc banii pe care ar trebui să le primească persoanele care au cu adevărat probleme”, a spus Mandler.
BĂNCI DE DATE. Un rezultat imediat al dezbaterilor îl reprezintă înfiinţarea nucleului unei bănci de date care va conţine experienţa şi datele acumulate de organizaţiile nonguvernamentale şi autorităţile publice în această activitate. „Realizarea acestei bănci de date reprezintă doar o componentă a unui proiect major, cofinanţat din fonduri europene, proiect multiregional, care se derulează pe axa Braşov – Bucureşti – Constanţa.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, iar obiectivele specifice includ: identificarea celor mai bune practici europene de incluziune socială a acestor persoane, creşterea competenţelor, cunoştinţelor şi stimei de sine a persoanelor cu dizabilităţi, medierea şi coordonarea reinserţiei sociale prin consolidarea relaţiei dintre mediul de afaceri şi persoanele cu dizabilităţi, conştientizarea societăţii civile, a comunităţilor în ansamblul lor, cu privire la drepturile şi facilităţile de care ar trebui să beneficieze persoanele din grupul ţintă”, a declarat preşedintele Patronatului Medicinei Integrative din România.
În realizarea proiectului, Patronatul Medicinei Integrative are susţinerea:
- „Newham College for Futher Education” - Marea Britanie,
- „Reid Kerr Colege” – Marea Britanie,
- Fundaţia „Bethania” – Cluj şi
- Institutul Postliceal „Phoenix”, Cluj.
Organizatorii spun că rezultatul final al proiectului vizează dezvoltarea economiei sociale prin cele trei centre formate pentru persoanele cu dizabilităţi (Braşov, Bucureşti, Constanţa) în cele trei regiuni de dezvoltare, prin ghidul de bune practici cu privire la metodele de incluziune socială pentru persoanele defavorizate, prin parteneriatul cu mediul economic, prin consilierea a 800 de persoane cu handicap şi formarea a 420 dintre acestea în vederea facilitării accesului lor pe piaţa muncii.
Sursa: http://www.telegrafonline.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu