Istoria fotoliului rulant

joi, 23 septembrie 2010

Istoria fotoliului rulant

Unii cred ca vechii egipteni au fot cei care au folosit pentru prima data scaunele cu roti. Acestea au fost, totusi, scaune rulante foarte usor folosibile pentru a impinge oamenii din jur - nimic la fel de sofisticat ca si fotoliile rulante de azi.


Altii cred ca poporul grec a fost cel care a inventat scaunul cu rotile, dar ei erau inclinati spre folosirea "paturilor cu rotile", cel putin asa arata o gravura de pe un vas vechi datand din anul 535. Aceste "paturi cu rotile" erau folosite mai degraba de copii decat de adulti.
Cam tot in aceasi perioada chinezii au inventat un scaun cu rotile dar acesta era tras, nu impins precum actualele fotolii rulante. Scaunele rulante au fost construite, mai degraba, pentru ca persoanele importante din aceea perioada sa isi impuna importanta si nu pentru a ajuta persoanele cu dizabilitati. Aceste scaune erau trase de persoane neinsemnate. Cu trecerea timpului au inceput sa se simta vinovati si au dezvoltat o "roaba" cu care erau impinsi oamenii bolnavi la fantana tineretii pentru vindecare (roaba era functionala, dar se pare ca fantana nu-si merita denumirea).
Prima gravura din China, care infatiseaza un barbat sezand intr-un scaun cu trei roti dateaza din secolul al saselea. 
Romanii nu au dat drepturi egale persoanelor cu dizabilitati, ei fiind chiar foarte cruzi cu persoanele care prezentau vreo dizabilitate. Ei au inventat scaunul cu rotile nu pentru a fi in folosul persoanelor cu dizabilitati ci pentru ai duce pe acestia pe domeniile unde erau fortati sa lucreze.
Sa zicem ca nici romanii, precum nici grecii nu erau chiar asa de cruzi deoarece medicii romani si greci chiar prescriau transport pentru persoanele cu dizabilitati (posibil catre groapa cu lei) !!
O perioada lunga de timp nu s`a mai consemnat nimic despre scaunele cu roti, pana pe timpul lui Filip al doilea al Spaniei. El a primit un scaun cu rotile care ii permitea sa se plimbe prin gradina castelului. 




Prin 1655 britanicul Stephen Farfler a construit un scaun cu trei roti pentru propria lui folosinta. Dupa aceasta perioada scaunele cu roti au inceput sa se dezvolte usor ajungand la fotoliile rulante de azi.


Este bine de stiut ca un scaun cu roti a fost sursa de inspiratie pentru aparitia tricicletei


Fotoliile rulante prin istorie





later update: Thanx Alex












9 comentarii:

ZeuS spunea...

Ultimul model pare activ, I will buy one :)) dar cel cu umbrela este Dumnezeu pe Pamant :))

Sweetie spunea...

Stii ce greu gasesti informatii si/sau poze despre fotoliile rulante antice ... mi`ar fi placut sa pun mai multe poze .. dar nu prea am gasit .. poate in viitor :P Oricum cred ca tzi s`ar potrivi ultimul model :))))

Sweetie spunea...

Am primit mai multe poze multumita lui Alex ... sunt super !!

alex spunea...

Cu mare plăcere Eni! Un simplu search pe net a fost suficient. Mi s-a părut interesant subiectul și mă bucur că am găsit fotografiile astea. E interesant cînd te gîndești prin ce eforturi treceau oamenii în alți ani pentru a avea un trai mai lejer.

Sweetie spunea...

Crede`ma am tot "search" si eu pe net dupa informatii si poze despre acest subiect si nu prea am gasit... In orice caz putine informatii, tu ai stiut unde sa cauti :*

student spunea...

Aveam nevoie de o mica introducere pentru un proiect la facultate ("proiectarea unui carucior electric cu rotile") si chiar nu am gasit atata informatie despre scaune cu rotile ca la tine. Mersi frumos pentru informatie , si sa nu te superi de copy paste :D .

Sweetie spunea...

Chiar deloc, ma bucur ca blogul meu ti-a fost de folos. Multa bafta la proiect!

Unknown spunea...

L-am folosit si eu, tot petru facultate! Te-am citat la note de subsol! Frumos articol! Multumim! :) :-*

Sweetie spunea...

Sper ca ai primit o nota mare :D Ma bucur ca micul meu articol ti-a fost de folos ^_^

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro