Stimularea electrica functionala

miercuri, 18 august 2010

Stimularea electica functionala FES

Dezvoltarea unor tehnici capabile a stimula muschii paralizati deschide calea recuperarii functionale a membrelor inferioare si superioare a caror coordonare a fost pierduta total sau partial in urma unui:
-traumatism vertebro-medular (TVM)
-accident vascular cerebral (AVC), 
-scleroza multipla (SM), etc.
Dispozitivele care controleaza stimulul electric destinat activarii muschilor poarta denumirea de neuroproteze. Conceptul de Stimulare Electrica Functionala (FES in literatura de specialitate) a fost propus de catre Liberson inca din anii 1960. Prin intermediul unor electrozi plasati la suprafata pielii in vecinatatea nervului sciatic popliteu extern (SPE), s-a activat flexiunea dorsala a piciorului. Un comutator plasat sub calcai, activa stimulul electric in momentul ridicarii calciiului de pe sol. Liberson, a comunicat o imbunatatire semnificativa a mersului pacientilor hemiplegici care au testat acest tip de neuroproteza. Ideea a fost preluata si de catre alte centre de cercetare (University Rehabilitation Institute - Ljubljana, Rancho Los Amigos, Downey, USA, etc) cercetari asidue finalizandu-se cu diverse prototipuri de neuroproteze. Din pacate, putine au depasit stadiul cercetarilor si au ajuns in clinici, pentru tratamentul curent al pacientilor.
Beneficii:
In general, stimularea electrica poate fi utilizata in scop terapeutic sau functional. Beneficiile utilizarii stimularii electrice in scop terapeutic se pot concretiza in:
- imbunatatirea tonusului muscular si impiedicarea atrofierii muschiului paralizat,
- reducerea spasticitatii,
- imbunatatirea circulatiei sanguine si a sanatatii pielii, etc.

Noi cercetari si perspective
Recuperarea mersului pacientilor paraplegici reprezinta una dintre provocarile actuale si cercetari asidue urmaresc transpunerea acestei idei in realitate. Aceasta implica stimularea mai multor grupe musculare ale ambelor picioare. Dar, pentru ca un sistem FES sa aiba succesul scontat, oricat de ingenios ar fi construit, oricat de selectivi si fiabili ar fi electrozii, o atentie majora trebuie acordata metodelor de control a stimulului electric. Mai mult, inainte de a realiza primii pasi cu ajutorul stimulatoarelor, pacientii paraplegici trebuie sa ajunga in ortostatiune, sa mentina cat mai mult aceasta pozitie, si in final sa se poata aseza intr-un mod controlat. Aceste doua etape sunt importante si in activitati de transfer: scaun cu rotile-toaleta, scaun-pat-scaun etc. 
Stimularea electrica a muschilor extensori ai genunchiului (cvadricepsi) constituie stimularea minimala care poate conduce la mentinerea ortostatiunii in cazul pacientilor paraplegici. Dar, stimularea muschilor flexori ai genunchiului si chiar ai celor extensori ai soldului, pot imbunatati maniera de control a asezarii, ridicarii sau ortostatiunii. Pacientii paraplegici vizati a utiliza stimularea electrica controlata, pentru aceste tipuri de miscari, au fost cei cu leziuni T4-T12 la nivelul coloanei vertebrale. Controlul stimulului electric se bazeaza pe masuratorile unghiului genunchiului, in fapt cuantificand evolutia miscarii intre starile asezat-ridicat. Strategia de control propusa a fost testata cu succes, pe sistemul de stimulare electrica 'Walk! Neuroprosthetic System' (Grosshadern Hospital, Munchen, Germania) si implementata si testata cu stimulatorul Stanmore (Salisbury District Hospital, Anglia). In cazul controlului ortostatiunii, sistemul de control lucreaza in principal in directia reducerii oboselii musculare, si reactioneaza la aparitia unor spasme. In cadrul testelor efectuate in cadrul clinicii FES din Salisbury, UK, pacientii paraplegici, utilizand stimularea electrica controlata la nivelul muschilor extensori ai genunchiului, au fost capabili a efectua o inlantuire de miscari ridicare - mentinere ortostatiune - asezare.

Neurostimulatoarele sunt marcate CE si omologate in Romania. Sunt disponibile prin intermediul firmei SC ELECTROSTIM, reprezentant unic in Romania al departamentului "Medical Physiscs and Biomedical Engineering", Salisbury District Hospital, Anglia.

Mai multe informatii gasiti  AICI 

4 comentarii:

Anonim spunea...

este interesant aparatul dar trebuie ff lunda durata de utilizare,aparatul a fost probat in 2005 prototip la IASI in spitalul de recuperare la pacienti cu AVC. im permit sa furnizez aceste informatii pt ca in ace perioada eram internat in spital

Sweetie spunea...

poti sa dai si alte detalii? ai vazut rezultate la tvm??? sau doar au utilizat acest aparat pe pacientii cu avc? Orice informatie este binevenita :)

Anonim spunea...

la acel test a fost utilizat doar la pacienti cu avc. pretul atunci stiu ca era in jur de 2000 lei acum e posibil sa fie schimbat ,inventatorul este din iasi de la Universitatea tehnica

Sweetie spunea...

2000 lei? adica?
2000 lei vechi / ora sau / jumatate de ora/ sau 2000 lei noi?
Poti sa clarifici te rog frumos?

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro