Sindromul cozii de cal

sâmbătă, 14 august 2010

Sindromul "Coada de cal"

Diagnosticul meu la externarea din spital suna aşa "Paraplegie post-traumatism vertebro medular T11 - T12 operat, cu "sindrom coada de cal" .. dar ce este acest sindrom????

Ce este coada de cal?
„Coada de cal” este formată de rădăcinile aflate în canalul vertebral sub nivelul terminaţiei măduvei spinării.
Ce reprezintă?
Sindromul de coadă de cal reprezintă o afecţiune caracterizată prin durere lombară, deficit motor crural, tulburări de sensibilitate şi tulburări ale controlului sfincterian.
Cauze:
Printre cauzele acestui sindrom se numără herniile de disc lombare, procesele tumorale sau infecţioase cu localizare lombară, fracturile sau îngustările canalului vertebral.
Sindromul de coadă de cal este provocat de orice factor care îngustează canalul vertebral comprimând rădăcinile nervilor spinali de sub nivelul măduvei spinării.
Sindromul total al cozii de cal (de la rădăcina L2-S5) determină dureri violente lombo-sacrate, în perineu şi în membrele inferioare, care pot constitui multă vreme singurul simptom, însoţite de arsuri şi înţepături.
Tulburările motorii în membrele inferioare sunt cauzate de leziunile neuronului periferic, deci paralizie flască completă cu atrofia muşchilor inervaţi de plexul lombosacrat şi cu abolirea sau diminuarea reflexelor cutanate şi miotatice în aceste teritorii şi abolirea reflexului anal (S5).
Tulburările de sensibilitate au o topografie radiculară: anestezia interesează toate modurile şi este completă (sensibilitatea tactilă conservată parţial sau integral).
Tulburările sfincteriene şi genitale sunt identice cu cele din leziunile medulare.
Tulburările vasomotorii sunt prezente, iar tulburările trofice cutanate sunt precoce şi nu se datoresc compresiunii prelungite a tegumentelor care vin în contact cu patul.

25 comentarii:

Anonim spunea...

buna ziua,
sotul meu in urma unei caderi din copac a suferit un tvm L1-L2, a fost operat in bucuresti la spitalul baltazar, iar la iesire dignosticul a fost de paralegie flasca, vezica neurogena si diagnostic secundar ,sindrom coada de cal'
am tot citi pe net dar nu am aflat prea multe informatii despre recuperarea acestor afectiuni si daca exista sanse de recuperare
De pe blogul d-voastra am aflat multe informatii importante dar generale, oare exista sansa de a mai deveni un om cat de cat normal in urma unui asemenea traumatism?

Sweetie spunea...

Buna ziua. Recuperarea in urma unui traumatism vertebro-medular depinde foarte - foarte mult de cat de afectata a fost maduva spinarii.Daca sotul dvs nu are sectiune totala de maduva atunci recuperarea este posibila chiar pana la 100% .. cu multa kinetoterapie si alte terapii complementare. Dar totul depinde de maduva, cat de afectata a fost maduva in urma accidentului.Pt a stii cat de afectata este maduva trebuie sa faceti un RMN. Pt recuperare medicala va recomand Spitalul de recuperare Baile Felix - este cel mai bun din tara.

vasy spunea...

Buna ziua,eu recomand Sanatoriul Balnear Techirghiol,se face tratament foarte bun.

Anonim spunea...

Buna ziua si eu m- am operat la spit. Baltazar in urma unei hernii de disc masive cu sindrom coada de cal cu vezica neorogena si semipareza pic. drept . De o luna fac sondaj intermitent la patru ore si nu stiu cat o sa dureze asta va rog sa ma ajutati daca stie cineva

Sweetie spunea...

Nimeni nu va poate spune o data exacta cand o sa scapati de sondaj (daca o sa scapati), totul depinde de leziunea pe care o aveti.

Anonim spunea...

buna sint florina si as avea si eu o inttrebare ..am fost operata si eu acum 2 luni de sindromul coada de cal,am ramas cu bazinul amortit ,nu am probleme cu urinarea ,merg normal ,intrebarea mea este daca o sami revin vreodata din aceasta amorteala ,?va multumesc

Sweetie spunea...

Doamna Florina, eu nu sunt medic (nici macar asistenta) sa va pot raspunde la aceasta intrebare. Sunt doar o fata, care a avut accident si a ramas paralizata. Am facut acest blog pentru a aduna la un loc toate informatiile de care dau si care pot fi folositoare si altor persoane. Din pacate nu va pot raspunde la intrebarea Dvs pt ca nu stiu.

Anonim spunea...

sunt eu anonima care se sonda la patru ore vreau sa ti spun ca am scapat de sonda ca am inceput sa urinez aproapa normal adica ma duc mai des la baie ptr. ca simnt ca nu imi golesc complet vezica si deci asta ma dus cam o luna si jumatate multumesc celui de sus ca am scapat ptr. ca era un adevarat discomfort acum mi a mai ramas sa trag tare cu gimnastica si masajul ptr. am reveni cu semipareza.

Anonim spunea...

ACUM 2 LUNI AM FOST OPERAT DE HERNIE DE DISC CU SINDROMUL COADA DE CAL. AM PROBLEME CU URINATUL ADICA MA SCAP PE MINE. IN CAT TIMP IMI REVIN ?

Sweetie spunea...

Dl sau Dna anonim, coada de cal nu este o stiinta exacta, sa va spuna ca in X zile reveniti. Depinde de la caz la caz (persoana la persoana), depinde de gravitatea lui. Nu am cum sa va dau un raspuns concret, mai ales ca eu nu sunt medic!

Violeta Stoian spunea...

nicio veste noua ? cum v.ati recuperat ? acum am si eu problema cu sindromul cozii de cal , cu urinatul si defecatia... oare imi revin ?

Anonim spunea...

Ma poate ajuta cineva cu date despre traumatismul vertebral medular lombar?

Anonim spunea...

va rog sa-mi spuneti daca cunoasteti un produs care ajuta la eliminarea scaunului.mama mea are acest sindrom de 16 ani si organismul ei sa obisnuit cu laxativele folosite in general.multumesc anticipat

Anonim spunea...

Am fost operat in septembrie 2014 de HDL cu sindrom coada de cal si am ramas cu pareze pe ambele picioare,urinez normal insa am scapari de urina si nu simt defecatia.In plus bazinul imi este partial amortit.Va rog sa imi spuneti daca mai am sansa sa devin un om normal.tel.0728132727.Va rog sa ma contactati...sunt disperat

Sweetie spunea...

Dupa cum am scris mai sus, NU SUNT MEDIC! Imi pare rau dar nu am cum sa va dau raspunsuri la intrebari gen: imi revin? o sa fiu normal?

Anonim spunea...

Am lăsat nr de tel aici ptr că am crezut că sunt bolnavi care doresc sa vb despre modalitatea de recuperare a sindromului si ce se poate face...încă aştept...multumesc

Anonim spunea...

Sweetie, te rog mult contacteaza-ma pe nr de tel. mentionat mai sus ptr ca as vrea sa vb...multumesc...numele meu este Dan

Anonim spunea...

Sweetie, te rog mult contacteaza-ma pe nr de tel. mentionat mai sus ptr ca as vrea sa vb...multumesc...numele meu este Dan

Anonim spunea...

Sweetie, nu stiu cum te pot contacta, insa am inteles ca ai fost la Spitalul de recuperare Baile Felix...te rog mult ia legatura cu mine ptr ca vreau si eu sa ajung acolo cat mai urgent posibil. Nr.meu 0728132727...Dan e numele meu...multumesc

Mioara Andreea spunea...

Bună seara am aflat despre acest sindrom și am cautat din curiozitate din nefericire toate ma descriu am 21 de ani sunt mama a doi copii niciodată nu mam tratat de nimic deși sufăr enorm cu toate articulațiile începând de la ceafa am patru zone ale coloanei care ma supăra rău... Dar... Indiferent ca stau în orice poziție lucrez dorm.. Am dureri din zona abdominala în jos tot cu membre..daca ma așez pe suprafața întinsă dura. Îmi tremura mijlocul bazinul.. Și se plimba pe picior... Dureri din senin amorțeli... Genunchii.. Soldurile. Ma dor din senin. Va rog cine ma poate ajuta.. Cu un sfat.. Unde sa ma caut.. Nu mai rezist... Am lăsat timpul sa rezolve singur dar mai rău mam distrus.. Va rog ajutați-mă nu știu unde sa merg

Sweetie spunea...

Buna ziua, in primul rand trebuie sa mergeti la medicul de familie ... el va spune daca aveti nevoie de medicina interna, sau neurologie ..sau de ce specialitati aveti nevoie pentru a va trata

symy spunea...

Bine te-am regasit Sweetie :)vad ca multa lume sufera de diferite boli,dar sa trec la boala mea ''sindromul cozii de cal''(operat in 2003)nu s-a modificat nimic,dar cautand pe net cineva mi-a recomandat '''talpici magnetici NIKKEN'''deoarece corpul nostru are un camp(aura)energetica!?...voi incerca ORICE!!!..numai sa fiu cat de cat normal..:)

Mihaela spunea...

Buna caută pe net Clinica Medreflex Line Cluj napoca îți recomand să mergi acolo !!

Mihaela spunea...

Daca vrei sa vorbim sunama 0725808358 eu am sindrom coada de cal !

Mihaela spunea...

Buna ziua îmi puteți spune va rog daca ați luat acei tălpici și dacă v au ajuta? Mulțumesc

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro