Durerea Neuropata

sâmbătă, 14 august 2010

Durerea neuropata


Durerea neuropata (DN) este durerea cauzata de leziunea sau disfunctia sistemului somatosenzorial, fiind rezultatul activarii anormale a cailor nociceptive (fibrele cu diametru mic si tractul spinotalamic). 
Durerea neuropata este definita ca un sindrom cronic aparut dupa o injurie a sistemului nervos periferic sau central.  
Cele mai frecvente cauze a acestui sindrom sunt:
- leziunile medulare  (TVM),
- diabetul zaharat,
- neuralgia postherpetica,
- neuralgia trigeminala,
- AVC (accidentul vascular cerebral),
- scleroza multipla,
- infecţia cu HIV,
- cancerul. 

Trepiedul simptomatic este reprezentat de:
- durere sub forma de junghi sau arsura cu caracter surd sau pulsatil, de obicei in paroxisme;
- alodinie mecanica sau termica, adica durerea intensa si prelungita evocata de stimuli inofensivi mecanici sau termici;
- hiperalgezie, durere anormal de intensa si prelungita provocata de stimulii noxici.
Durerea neuropata este persistenta si deseori refractara la medicatia curenta, in mod particular la opioide. Mecanismele care stau la baza durerii neuropate sunt complexe si sunt localizate la nivel periferic si/sau central. 
Periferic: sensibilizarea neuronului senzitiv primar; activarea neuronala spontana cu aparitia de pacemakere ectopice; conexiuni inter-neuronale anormale intre axonii demielinizati adiacenti; inflamatia neurogena. 
Central: sensibilizarea neuronilor din cornul dorsal medular; producerea de noi aferente neuronale (remodelare neuronala), fibre nervoase rezistente la efectele inhibitorii ale endorfinelor; dezaferentarea segmentara sau supra-segmentara; cresterea numarului (up-regulation) receptorilor ce mediaza procesele excitatorii. 
Simptome:
Pacientii cu durere neuropata pot avea multiple si variate acuze senzoriale. Spre deosebire de durerea nociceptiva, in acest caz exista putini termeni descriptivi care ar caracteriza durerea neuropata. Cei mai multi pacienti descriu durerea lor utilizind analogii ("Doctore, durerea mea este ca o ..."). Asemenea acuze sunt divizate in simptome senzoriale spontane si evocate. Durerea spontana, la rindul ei, poate fi subdivizata in continua si paroxistica. Ultima, frecvent dar nu intotdeauna, este simtita ca fiind localizata superficial la nivelul tegumentelor si descrisa in termeni disestezici, asa ca arsura, intepatura, senzantii lancinante.
Tratament
Studii recente au demonstrat ca cei mai multi pacienti tratati pentru durerea neuropata primesc preparate cu eficacitate clinica neconfirmata sau medicamente potrivite dar in doze neadecvate. 
Durerea neuropata de obicei este refractara la analgezicele conventionale. Antidepresantele triciclice si anticonvulsivantele reprezinta baza tratamentului in durerea neuropata, indeferent de topografia (centrala sau periferica) si etiologia sa.
Alte metode de tratament, cum ar fi stimularea senzoriala (stimularea electrica nervoasa transcutanata sau TENS, stimularea maduvei spinarii, stimularea cerebrala profunda) si interventiile chirurgicale(simpatectomia toracica, cordotomia, neuroliza radiculara etc.) sunt disponibile in unele centre destinate pacientilor refractari.

 Din pacate, deseori durerea neuropata raspunde doar partial la tratamentele standard pentru durere si ocazional se pot agrava in loc sa se amelioreze in timp. Pentru unii pacienti, aceasta afectiune poate determina o dizabilitate importanta.
Medicamente:


0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro