Maduva spinarii - pe intelesul tuturor

miercuri, 11 august 2010

Traumatismele vertebro-medulare (TVM) sunt traumatismele coloanei vertebrale care se soldează cu lezarea măduvei spinării.  Dar ce este măduva spinării ???

Măduva spinării

Măduva spinării (Medulla spinalis) face parte din sistemul nervos central al vertebratelor, fiind protejată de canalul vertebral, legat de gât, trunchi şi extremităţile corpului prin intermediul nervilor spinali, fiind învelit la fel ca şi creierul într-o membrană (meninge).
Măduva spinării la fetuşi (la cei nenăscuţi) ajunge până în sacrum, la sugari ajunge până în regiunea lombară, iar la adulţi măduva spinării se întinde de la cap numai până la a doua vertebră lombară. Acest fenomen se explică prin faptul că coloana vertebrală se dezvoltă (creşte) mai repede decât măduva spinării (ascensiunea măduvei = Ascensus medullae spinalis).
Prin acest fenomen de ascensiune a măduvei, nervii spinali se prelungesc pentru a ajunge mai departe orificiul de ieşire intravertebral formându-se aşa numita coada de cal. Acest fenomen este important în medicină, între vertebra 3/4 lombară se poate lua cu o seringă probă din lichidul rahidian, sau injecta anumite medicamente fără a leza cu acul măduva spinării.
Funcţiile măduvei spinării:
Măduva spinării are două funcţii principale.
În primul rând, ea acţionează ca un sistem de conducere în ambele sensuri între creier şi sistemul nervos periferic. Aceasta funcţie este îndeplinită prin intermediul neuronilor senzitivi şi motoriş fibrele acestora din urmă formează fascicule lungi, ce pleacă din diferite parţi ale creierului. Ele coboară pe distanţe variate prin măduva spinării şi la capătul lor la mare distantă de creier, vin în contact dendritele sau cu corpii celulari ai neuronilor senzitivi sau motorii aparţinând sistemului nervos periferic. Mesajele pot fi transmise prin intermediul sinapselor, între neuronii periferici şi cei spinali.
A doua funcţie a măduvei spinării este de a controla activităţile reflexe simple. Aceasta se obţine prin neuroni, ale căror prelungiri se extind pe distanţe mici în sus şi în jos prin măduva spinării şi prin interneuroni care transmit mesajele direct între neuronii senzitivi şi cei motori. Dacă puneţi mâna pe o sobă fierbinte, receptorii pentru durere din piele transmit mesaje la măduva spinării. Unele dintre acestea sunt transmise imediat prin interneuroni la neuronii motorii ce controlează mişcările muşchilor braţului şi a mâinii şi mâna este retrasă rapid şi automat. Mesajele urcă prin măduva spinării şi sunt conectate prin interneuroni cu nervii motori care controlează mişcările gâtului.
Segmentele nervilor spinali
Măduva spinării este împărţită în 5 zone, după originea nervilor spinali: - primul orificiu intravertebral fiind între vertebrele atlas şi axis.
- măduva cervicală (sau a gâtului) (8 segmente, vertebre la mamifere)
- măduva toracică (12 vertebre)
- măduva lombară (5 vertebre)
- măduva sacrală (5 vertebre)
- măduva codală (coccigiană, la om rudimentar)
Structura măduvei spinării
Măduva spinării constă din:
- substanţa cenuşie unde predomină celulele nervoase
- substanţa albă aici predomină prelungirile nervoase (axonii) celulelor nervoase.
Bolile măduvei:
- compresiuni (tumori)
- inflamaţii (mielitis),
- secţionare prin accident TVM (traumatismele vertebro-medulare)
- scleroză multiplă,
- ischemie,
- procese degenerative.



sursa: Wikipedia



6 comentarii:

Unknown spunea...

:)):))=))=))pe asta am folosito si eu la scoala:P
A fost super bun am luat un 10 :D:))

Anonim spunea...

e bun. Dar totusi unde e pozitionata maduva spinarii??? :D
:(:(

Sweetie spunea...

... si totusi, maduva este in mijlocul coloanei vertebrale :)

Nicoleta spunea...

maduva spinarii se afla in canalul vertebral :)

Sweetie spunea...

Asa este Nicoleta, maduva este protejata de canalul vertebral, dar daca scriam asta ... urmatoarea intrebare ar fi fost: dar unde este canalul vertebral? Asa ca am fost cat se poate de simpla in exprimare :)

Anonim spunea...

b-(

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro