Nesimtirea ...

sâmbătă, 10 iulie 2010

Cum are statul grija de handicapati sau ce face un nesimtit cand e la putere

E bine sa fii nesimtit.


Sa fii nesimtit inseamna sa ajungi in starea aia de relaxare totala, o stare de levitatie, eliberata de orice stres, imaculata, primordiala chiar. Nesimtitul doarme bine, mananca bine, se simte bine in el insusi, isi este siesi suficient. Sa fii nesimtit inseamna sa treci cu narcisismul dincolo de orice obstacol. Autosuficienta asta e insusi totemul nesimtirii. Cand esti nesimtit, esti fericit si te simti norocos. Inaintezi fara jena acolo unde altul manifesta stinghereli de tot felul, nascute din respect si teama de a nu-l rani pe celalalt. Neatent la detaliile celuilalt, nesimtitul trece prin realitate ca zambila-n branza.

Pentru ca e vanjos si sanatos tun, nesimtitul vorbeste cu delicatete despre boala si handicapati. Cand vede o persoana in scaunul cu rotile, de exemplu, se scobeste in buzunar dupa o bancnota de cinci lei si i-o baga omului pe gat, in ciuda protestelor lui, cum ca nu e cazul, multumesc. Automatism nefericit din cauza de cersetori care speculeaza emotii, dar si lipsa de empatie. Vrea, nu vrea, handicapatul trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca societatea il socoteste cersetor.

Pentru ca in zilele noastre, spiritul filantropic se da la televizor, iar daca nu se da la televizor, se afiseaza bannere pe strada. Daca e la putere, nesimtitul isi spune in oglinda ca neamul asta de fapt nu e demn de el.

Paradoxal, emite foarte aplicat, legi, dar in acelasi timp e un profesionist al eufemismelor. Uite de exemplu legea asta. Legea 448. Asta e o lege care "reglementeaza drepturile si obligatiile" persoanelor cu dizabilitati. Trebuie s-o cititi, nu se poate sa n-o cititi, e musai s-o cititi. E, cum s-ar spune, un must-have al oricarui sezon. E bestiala. O lectura recomandata mai ales deprimatilor.

Ar fi pacat sa nu simti ironia legii asteia. Daca rasul e cel mai bun medicament, atunci Legea 448 vindeca tot. La articolul 68, spune poetul: "Pana la data de 31 decembrie 2007, proprietarii de spatii hoteliere au urmatoarele obligatii: a) sa adapteze cel putin o camera pentru gazduirea persoanei cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant, b) sa marcheze prin pavaj sau covoare tactile intrarea, receptia si sa detina harta tactila a cladirii, c) sa monteze lifturi cu insemne tactile".

In alta parte, se apasa hotarat pe necesitatea accesului la cultura, sport si turism al persoanei cu handicap.
Pe urma, la articolul 71, zice ca "pana la data de 31 decembrie 2007, institutiile publice au obligatia sa utilizeze pictograme in toate serviciile publice". .. daaaa siguuuur !!!!


deci ..ce ziceti? ...


Intregul articol il gasiti pe www.jurnalul.ro





0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro