Top 10 - Oameni extraordinari

duminică, 27 iunie 2010

Este o mare realizare pentru orice om de a face lucruri extraordinare, dar asta e şi mai extraordinar, atunci când omul respectiv suferă şi de un handicap.

În continuare vă prezint un top al celor mai extraordinari oameni care au reuşit în viaţă, în ciuda dizabilităţilor lor.


10. Sudha Chandran (dansatoare cu picior amputat)

Sudha Chandran s-a născut în India. Ea şi-a făcut studiile universitare în Bombay; la întoarcerea acasă, a avut parte de un accident, care a dus la amputarea piciorului său drept. I s-a oferit un picior artificial, şi în ciuda acestui teribil accident, ea a devenit una dintre cele mai mari dansatoare din India.


9. Marla Runyan (atletă oarbă)

La vârsta de 9 ani, Runyan a devenit oarbă. Dar asta n-a împiedicat-o să practice atletismul. A devenit de trei ori campioană naţională la 5.000 de metri femei. A câştigat 4 medalii de aur la jocurile Paralimpice de vară. În 2000, a devenit prima persoană cu handicap care a participat la Olimpiada din Sydney.


8. Vincent Van Gogh (pictor cu dizabilităţi mentale)

Van Gogh, pictor olandez, văzut de unii ca unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. Operele sale de artă au contribuit imens la fundamentarea artei moderne. Una din picturile sale “Portretul dr Gachet”, a fost cumpărată la licitaţie cu o sump imensă: 82,5 milioane de dolari.

Van Gogh a suferit o depresie, iar în 1889 a fost internat la un spital de psihiatrie. Un an mai târziu, marele artist s-a sinucis, trăgându-şi un glonte în piept.


7. Ludwig van Beethoven (compozitor surd)

Beethoven este văzut de toţi ca unul dintre cei mai geniali compozitori din istorie. În anul 1796, Beethoven a început să-şi piardă auzul, şi, în ciuda acestui handicap, a creat unele dintre cele mai minunate compoziţii muzicale din istorie: Simfonia a 9-a, Concertul pentru pian nr.5, Concertul violin etc.


6. Frida Kahlo (pictoriţă cu poliomelită)

Frida Kahlo a fost o pictoriţă renumită din Mexic, care a creat opere de artă minunate. La vârsta de 6 ani, ea a contractat poliomelită, care o făceau ca piciorul ei drept să fie mai slab decât cel stâng, aspect care-l deghiza cu pantaloni lungi şi coloraţi. Se spune că ea mai suferea de “spina bifida”, o boală congenitală care i-a afectat dezvoltarea picioarelor.


5. Christy Brown (pictor şi poet cu paralizie cerebrală)

Christy Brown a fost un pictor şi poet irlandez care a suferit de paralizie cerebrală. Timp de mulţi ani de zile, n-a fost capabil să se mişte sau să vorbească. Doctorii îl considerau ca fiind înapoiat mintal. Totuşi, într-o zi, a reuşit să-şi mişte piciorul, si, ţinând o cretă în piciorul stâng, a reuşit să comunice cu ceilalţi. A rezultat astfel o autobiografie celebră, “Piciorul meu cel stâng”, considerată a fi cea mai bună operă literară irlandeză.


4. John Nash (matematician cu schizofrenie)

John Nash este un laureat al premiului Nobel pentru Economie, ale cărui teorii privind teoria jocului, geometria diferenţială şi ecuaţiile diferenţiale, sunt considerate a fi uimitoare. Începând din 1959, John a început să aibă semne severe de paranoia, căci credea că e urmărit de o organizaţie malefică. Apoi, el a fost diagnosticat de schizofrenie paranoidă. Timp de 9 ani a făcut terapie cu şoc, după care a început să-şi revină încetul cu încetul. După viaţa sa, a fost realizat un film nominalizat la Oscar, “A Beautiful Mind”.


3. Jean-Dominique Bauby (jurnalist - paralizat complet)

Jean-Do a fost un binecunoscut ziarist, editor al revistei Elle. În 1995, el a suferit un atac de cord masiv, fiind în comă timp de 20 de zile. După ieşirea din comă, el a avut parte de o boală neurologică foarte rară, Sindromul blocat, în care, deşi era perfect conştient, corpul său era paralizat din cap până în picioare. El nu-şi putea mişca decât pleoapa stângă. În ciuda condiţiei sale, ziaristul a fost capabilă să scrie cartea “Scafandrul şi fluturele”. Cartea a fost scrisă clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului.


2. Stephen Hawking (fizician cu paralizie aproape completă)

Stephen Hawking este un fizician englez, teoretician al originii universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a muşchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 3 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidităţii. Paralizia progresează şi, cu timpul, devine complet imobilizat, îşi pierde vocea şi este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mişcări ale capului şi globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu îl poate împiedica să îşi continue activitatea didactică şi ştiinţifică.


1. Hellen Keller (activistă politic şi scriitoare - oarbă şi surdă)

Helen Keller şi-a pierdut vederea şi auzul la vârsta de doi ani. În martie 1887 învăţătoarea ei, Anne Sullivan Macy, care împreună cu „Laura Bridgman” au format în „Institutul Perksin” o limbă pentru nevăzătorii surzi, această limbă consta din semne în relief care puteau fi identificate prin simţul tactil cu degetele. Ulterior va învăţa cu ajutorul Annei Sullivan alfabetul Braille, care încă nu era răspândit.

Helen Keller urmează cursurile universităţii „Radcliffe College” unde învaţă franceza şi germana, termină studiile în mod excelent primind distincţia „cum laude”. Mai târziu obţine titlul de doctor de onoare la universitatea din Harvard. Corespondează aproape regulat cu filozoful şi pedagogul „ Wilhelm Jerusalem”. Mai târziu ea va ţine prelegeri apărând pe cei asupriţi şi mai ales apără drepturile negrilor, prin care atrage asupra ei dezaprobarea propriei familii. Ea devine membră a Partidului Socialist American (Socialist Party of America, SPA) scrie câteva cărţi. După o hemoragie cerebrală Helen se va retrage din viaţa publică, moare în timpul somnului în anul 1968.



sursa: http://www.recorduri.lovendal.net

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro