Cardul pentru parcarea gratuita

duminică, 27 iunie 2010

Card-legitimatie pentru parcare gratuita


Situatia persoanelor cu dizabilitati se imbunatateste considerabil. Pe langa faptul ca mii de persoane cu handicap si insotitorii acestora sunt scutiti, pe baza de cerere, de la plata rovinietei, persoanele incadrate intr-un grad de handicap primesc indemnizatii indexate. Mai mult, la cerere, persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora pot obtine cardul-legitimatie aferent locurilor gratuite de parcare.

Cardul-legitimatie are valabilitate pe intreg teritoriul Romaniei.


Persoanele cu dizabilitati primesc gratuit rovinieta si loc de parcare, cu conditia sa le ceara autoritatilor.

Pentru a beneficia de aceste facilitati pe drumurile publice, persoanele cu dizabilitati trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala sau la primarii, o cerere insotita de certificatul de incadrare in gradul de handicap si copie a actului de identitate. De asemenea, mai trebuie depus si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese ca acesta e adaptat handicapului. Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care va elibera rovinietele solicitantilor.
Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.
Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.


Cardul-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare va avea urmatoarele caracteristici:
Dimensiuni 106mm/148mm, culoare albastru deschis, exceptie facand doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de albastru inchis,va fi plastifiat, exceptie facand doar spatiul rezervat semnaturii titularului in partea stanga verso.Totodata, partea din stanga fata a cardului va contine simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, data la care expira cardul, seria si numarul acestuia, precum si denumirea si stampila autoritatii emitente.
partea din dreapta fata va contine de asemenea afirmatia "Card legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap", precum si cuvintele "Model al Comunitatii Europene" in limba romana si ca fundal codul distinctiv al Romaniei: RO, incercuit de inelul celor 12 stele simbolizand Uniunea Europeana.
Partea din stanga verso va contine numele si prenumele titularului, precum si semnatura si fotografia acestuia.


Partea din dreapta verso va contine afirmatia "Acest card-legitimatie indreptateste titularul la locurile de parcare special amenajate in Romania", precum si "Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a autovehiculului, astfel incat acesta sa fie vizibil pentru verificare".


Temeiul legal pentru eliberarea acestui card de parcare:


1. Recomandarea 2008/205/CE din 3 martie 2008, de adaptare a Recomandarii 98/376/CE privind tichetul de parcare pentru persoanele cu dizabilitati;


2. Prevederile art. 65 al. 2 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare;


3. Prevederile art. 40 si art. 41 din HG nr. 268/2007 privind aprobarea Normelor metodologice din 14/03/2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;


4. Ordin nr. 62/2007 din 23/04/2007 pentru aprobarea Instructiunilor privind legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprrafata pentru persoanele cu handicap si modelul acestuia ;


5. Prevederile Ordinului MMSF/ANPH nr. 223 din 16 iulie 2007;


6. Ordin 11/2008 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati



sursa: http://www.ahncs.eu/

1 comentarii:

symy spunea...

Minunat,macar sa profitam de aceste facilitati.!!!
Am o nelamurire;daca locurile(doua)sunt ocupate de autoturisme fara semnul de handicap pe ele,ce fac???le blochez???:))sun la ridicari:)la 112???:d,sau pot parca unde este liber pentru toti???:P

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro