Siringomielia

luni, 21 iunie 2010


Siringomielia


Pe langa "traumatism vertebro-medular T11-T12 operat" ... diagnosticul meu contine si "siringomielie posttraumatica" ..

Dar este siringomielia???

Numele de siringomielie (syrinx=trestie, mielos=maduva) este acordat unei afectiuni caracterizata printr-o expansiune cavitara a maduvei spinarii care poate produce o mielopatie progresiva.
Siringomielia post-traumatica, reprezinta o mielopatie degenerativa ascendenta si/sau descendenta, caracterizata prin formarea unei cavitati secundare in maduva spinarii; aceasta complicatie nevraxiala tardiva fiind diagnosticata clinic la aproximativ 2% dintre pacienti (in “perioada pre-MRI” (investigatie imagistica, prin rezonanta magnetica nucleara).
Simptomul cel mai obisnuit este durerea in brat(-e), de obicei descrisa ca o durere atenuata, dar cateodata ca o senzatie de arsura sau ca un junghi.

Semnul cel mai precoce este, de obicei disocierea senzoriala, cu reducerea sau absenta senzatiei dureroase si termice (afectarea tractusurilor spinotalamice) si conservarea senzatiei tactile si mioartrokinetice (crutarea cordonului posterior).
Unii pacienti pot sa prezinte deasemenea pierderea senzatiei tactile pana la nivelul fetei datorata extinderii cavitatii la nivelul maduvei spinarii superioare, cu implicarea tractului spinal al nervului trigemen (extins descendent pana la nivelul mielomerului C2).
Aproximativ 50 % dintre cazurile cu TVM dezvolta o cavitate chistica la nivelul leziunii; doar 8 - 20 % vor dezvolta o cavitate siringomielica extinsa pe mai multe segmente mielice,la unii dintre pacienti existand chiar un posibil risc vital.
Diagnosticul clinic este confirmat radiologic prin tomografie computerizata sau rezonanta magnetica. Imageria MRI face parte dintre investigatiile obligatorii de monitorizare a evolutiei pacientului cu TVM si in special a celui cu TVMC (tetraplegie). Siringomielia postraumatica este decelata prin MRI la 33 - 59 % din cazuri, chiar la pacienti asimptomatici. Dispensarizarea MRI sistematica a evidentiat faptul ca siringomielia survine dupa o perioada de latenta – de 64 si 650 zile post TVM - in medie de 300 zile.
Intervalul de monitorizare este de 3 – 4 luni ; absenta semnelor de evolutivitate clinica dubleaza perioada de dispensarizare paraclinica prin MRI.

Barbatii sunt afectati intr-o masura mai mare decat femeile, probabil deoarece traumatismele apar cu o frecventa mai mare la sexul masculin. Eh ... am mai echilibrat eu acest procent :D ...

2 comentarii:

Anonim spunea...

cunoasteti un neorochirurg bun care sa poata opera siringomielie toracala T5-T10 ???. multumesc si multa sanatate va doresc tuturor

Sweetie spunea...

Buna ziua, din pacate nu. Cand am avut accidentul, eu am fost operata la ortopedie, de un medic ortoped (asistat doar, de un neurochirurg)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro