Escarele

luni, 21 iunie 2010

Escarele

Escarele reprezinta complicatii ale unor afectiuni care produc imobilizarea prelungita a pacientului - paralizii, fracturi, boli neurologice, leziuni ale maduvii spinarii, etc. In afara de aceste afectiuni, alt factor de risc il reprezinta varsta de peste 70 de ani, varsta la care pielea este mai subtire si se vindeca cu dificultate.

Escarele sunt leziuni la nivelul pielii, numite si ulceratii de presiune sau escare de decubit, ce apar la persoanele imobilizate la pat sau in scaun pe rotile pentru o perioada indelungata. Escarele de decubit se formeaza in zonele in care pielea si tesutul inconjurator sunt private de irigatia cu sange, in urma presiunii exercitate din interior spre suprafata dura a patului sau a scaunului, de catre oase. Escarele apar de obicei in zona coatelor, genunchilor, calcaielor, in regiunea sacrata sau omoplati, iar in stadii avansate tesutul este necrozat, escarele se suprainfecteaza si se extind la fascii si muschi. Escarele pot aparea si in 12 ore de imobilitate, sub forma unor zone inrosite, care nu se albesc la presiune. Treptat pielea se innegreste si apare ulceratia.

Frecarea si miscarea corpului ce duce la alunecarea corpului intr-o parte si a pielii in cealalta produc iritatii superficiale la nivelul pielii, insa maresc vulnerabilitatea acesteia la producerea escarelor. In cazul unei persoane imobilizate la pat, frictiunea si miscarea contrara a pielii si tesutului au loc atunci cand pacientul este tarat pe pat sau cand capul este inclinat la un unghi mai mare de 30 de grade de restul corpului.

Semnele si simptomele escarelor

Majoritatea persoanelor care dezvolta escare simt un anumit nivel de durere sau mancarime, insa pacientii cu simturile alterate nu detecteaza nici escarele avansate. Semnele infectarii unei escare sunt: puroi, miros neplacut, zona este fierbinte si rosie.

Aparitia febrei si a slabiciunii indica raspandirea infectiei.

Pentru pacientii imobilizati la pat, zonele predispuse la aparitia escarelor sunt: coccis, fese, omoplati, coloana, partea posterioara a bratelor sau picioarelor.

Pentru pacientii imobilizati in scaun pe rotile, zonele predispuse la aparitia escarelor sunt: partea de sprijin a capului, urechi, omoplati, coapse, zona lombara, coccis, partea din spatea genunchilor, coatelor si gleznelor.

Stadiul 1: Pielea este rosie sau rozalie, ca o arsura solara usoara. Atunci cand se exercita presiune asupra zonei afectate, aceasta nu se albeste. Poate prezenta mancarime sau durere usoara.

Stadiul 2: In acest stadiu pielea inrosita este umflata si dureroasa. Pot aparea vezicule deschise sau intacte. straturile exterioare ale pielii incep sa moara.

Stadiul 3: Ulceratia s-a transformat in crater ce invadeaza tesuturile subcutanate. Rana se poate infecta cu usurinta.

Stadiul 4: Craterul s-a extins in muschi, os, tendon sau articulatie. Tesutul este necrozat.Interdictii
Nu incercati sa ingrijiti la domiciliu escarele care par a fi mai avansate de gradul 2.

Pernutele in forma de colac nu sunt recomandate, deoarece pot intrerupe circulatia sangelui in anumite zone.

Nu masati zonele ce prezinta escare.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Ardeal•

•Persoane interesate•