Bine de stiut

duminică, 20 iunie 2010

Bine de stiut


In general, persoanele cu dizabilitati sunt foarte puternice, dar totodata sunt persoane sensibile. In relatiile lor cu ceilalti, atitudinea si comportamentul manifestat de cei cu care vin in contact au o semnificatie deosebita pentru psihicul lor.

Un gest prietenesc sau o vorba buna valoreaza mai mult decat un ajutor material sau financiar.

De fiecare data trebuie avut grija ca buna intentie de a ajuta sa nu trezeasca in sufletul celui ajutat sentimentul ca este umilit.


Inainte de a ajuta o persoana cu dizabilitati, este bine de stiut ca:

Daca este in scaun rulant – In primul rand asigurati-va ca are intr-adevar nevoie de ajutor; pe urma cereti-i sa va explice ce puteti face; atentie la manevrele gresite ce o pot arunca din scaunul sau; atentie la coborarea scarilor etc; nu apucati niciodata scaunul de cotiere;

Daca merge greu sau deloc, vorbeste greu sau deloc, gesturile sale sunt bizare, necontrolate, cu chipul uneori foarte crispat – nu o bruscati; mergeti in ritmul sau; daca nu intelegeti ce spune, nu ezitati sa-i cereti sa repete, va intelege; nu va lasati impresionati de aspectul sau.

Daca este total sau partial surda, aude greu, este muta sau foarte greu de inteles – plasati-va in fata sa, cu fata bine luminata; vorbiti rar, distinct, cu cuvinte simple, usor de citit pe buzele dumneavoastra; faceti gesturi simple; in caz de dificultate… scrieti!

Daca are un baston alb, poate fi complet nevazatoare, poate avea tulburari, mai mari sau mai mici de vedere – oferiti-va ajutorul daca vedeti o ezitare a sa, daca vedeti un obstacol in calea sa; spuneti-va numele fara sa asteptati sa fiti intrebat; lasati-o sa foloseasca bastonul, cu el “simte” obstacolele; oferiti-i dvs. bratul, nu o prindeti de bratul sau; nu va suparati daca va refuza.

Daca are o inteligenta limitata, are un aspect facial deosebit (mongoloid), are gesturi stangace – nu va fie frica; respectati-o (intelege mai mult decat puteti crede); fiti rabdatori, reactioneaza incet la orice; puteti intra in legatura cu ea / cu cei ce o insotesc.


0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro