Modificările Legii nr. 448/2006

joi, 23 iulie 2020

Modificările Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea 
drepturilor persoanelor cu handicap


    Legea nr. 145/2020 a adus mai multe modificări Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

    1.  În primul rând s-au mărit considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare marcate ca fiind destinate persoanelor cu dizabilități.
     Legea nr. 145/2020, ale cărei prevederi se aplică de sâmbătă (25 Iulie 2020), stabilește că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv (până acum amenda era cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător).  
    
     2. Persoanele cu dizabilități pot alege dacă se deplasează gratuit cu mijloacele de transport public sau dacă solicită decontarea carburantului pentru mașina proprie, adaptată handicapului. 
Astfel dacă optează pentru decontarea carburantului:
  • persoanele cu handicap grav trebuie să se încadreze în suma de 1.500 de lei anual
  • persoanele cu handicap accentuat nu trebuie să depășească valoarea de 750 de lei anual.
Totodată se dublează numărul de călătorii gratuite pe care le pot efectua persoanele cu dizabilități, într-un an de zile, după cum urmează:
  • persoanele cu handicap grav - 24 de călătorii (nu 12, cum era prevăzut în Legea nr.448/2006);
  • persoanele cu handicap accentuat - 12 călătorii (nu șase, cum era prevăzut în Legea nr. 448/2006).
    
     3. Tot începând de sâmbătă, angajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații față de aceștia (acces la locuri de parcare speciale, program de lucru adaptat etc), pe care dacă nu le vor respecta vor putea fi sancționați cu până la 50.000 de lei.
     Concret, angajatorii vor trebui să asigure, pentru persoanele cu handicap, acces la locuri de muncă adaptate la potențialul funcțional al acestora și la capacitatea lor de adaptare. Totodată, salariaților cu handicap li se va asigura accesibilizarea locurilor de muncă și li se vor adapta sarcinile în funcție de potențialul lor funcțional. Aceste prevederi sunt complet noi.
     În plus, programul de lucru va trebui să fie modificat sau adaptat tot în funcție de potențialul funcțional al persoanelor cu handicap. Conform prevederilor actuale, scrie doar că trebuie modificat programul de lucru, dar fără alte detalii.
     Angajatorii care nu iau măsuri pentru a face adaptări rezonabile la locul de muncă vor risca sancțiuni mai dure: o amendă de la 10.000 la 25.000 de lei. În prezent, amenzile sunt între 6.000 și 12.000 de lei.
     Apoi, amenzi mai mari vor risca și angajatorii care au cel puțin 50 de salariați, dacă nu-și îndeplinesc obligațiile legale. Mai precis, aceștia au de ales între a angaja persoane cu handicap într-un procent de minimum 4% din numărul total de angajați și a plăti lunar la stat, pentru fiecare loc de muncă ce ar trebui să fie ocupat de o persoană cu handicap, dar nu este, o sumă egală cu salariul minim brut. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele două obligații va fi între 25.000 și 50.000 de lei, aceasta fiind acum doar între 20.000 și 35.000 de lei.

      4. Persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obținerea documentelor medicale și pentru evaluările medicale și psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare complexă, în baza alocărilor din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

     5. Autoritățile administrației publice locale, precum și societățile comerciale ce dețin licență de traseu au obligația, printre altele, să achiziționeze mijloace de transport în comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio și video.









2 comentarii:

Georgiana spunea...

Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!

Sweetie spunea...

Mulțumesc și eu pentru interes! Vă mai aștept pe blog!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro