Sondajul urinar

luni, 3 august 2020

Sondajul Urinar

     Sondajul vezical – reprezintă introducerea unei sonde sau cateter prin uretră în vezica urinară realizând astfel o comunicare între interiorul vezicii și mediul extern.
     Sondajul vezicii urinare reprezintă manevra de golire a acesteia cu ajutorul unei sonde. Sunt mai multe tipuri de sonde. Cea mai folosită este sonda Foley, care este reţinută în vezică cu ajutorul unui balonaş gonflabil. Alte sonde, cum ar fi sonda Tiemann, Nelaton şi sonda cu vârf de fluier, sunt utile mai ales când este prezentă obstrucţia datorată unui adenom de prostată.

Scopul:
1. Explorator -când se efectuează pentru recoltarea unei cantități de urină în vederea examenelor de laborator sau când se efectuează pentru depistarea unor modificări patologice ale uretrei și vezicii urinare. 
2. Terapeutic –când se efectuează pentru evacuarea conținutului vezicii în situatia când aceasta nu se face spontan sau pentru executarea unor procedee terapeutice prin sondă.

     Sondajul vezicii urinare poate fi de două tipuri: 
  • intermitent
  • permanent. 


a)Sondajul vezical intermitent: 

     Cateterele intermitente sunt introduse prin uretră în vezica urinară și sunt menținute acolo numai până la golirea completă a vezicii urinare după care sunt îndepărtate.
Indicații: 
- incapacitate de micțiune postoperator la 8-10 ore, retenție acută în traumatismele uretrale, efecte secundare la antialgice, tranchilizante. 
- tratamentul pe termen lung al incontinenței (traumatismele vertebro-medulare, degenerare neuoromusculară progresivă în boala Parkinson).
- recoltarea urinii în condiții sterile. 
- măsurarea postmicțională a urinei reziduale.
b)Sondajul vezical permanent
     Cateterele permanente sunt introduse prin uretră în vezica urinară și prin intermediul lor urina este eliminată în mod continuu într-o pungă urinară sau alt dispozitiv similar. Cateterele permanente sunt de obicei fixate în vezica urinară prin intermediul unui balonaș cu apă sau aer și lăsate în vezica urinară un timp mai îndelungat.
Indicații: 
- obstacol în ureter 
- preoperator în intervenții pe micul bazin

Vezica neurogenă
     Noțiunea de vezică neurogenă se referă la pierderea funcției vezicale determinată de leziuni ale sistemului nervos. Cele mai frecvente leziuni neurologice care se soldează cu vezică neurogenă sunt localizate la nivel măduvei spinării. Dupa o diagnosticare corectă, tratamentul adecvat al vezicii neurogene se impune pentru a preveni instalarea hidronefrozei, a infecției, dar și pentru menținerea unei capacități funcționale acceptabile, astfel încât micțiunea să survină la 4-6 ore.


     Retenția urinei în vezica urinară poate genera infecții, iar umplerea acesteia poate cauza probleme la nivelul tractului urinar superior (uretere, rinichi), infecții urinare superioare sau alte complicații. Dacă sistemul muscular al tracului urinar este afectat și nu este capabil să asigure o golire completă a vezicii, o cantitate de urină va rămâne în partea inferioară a acesteia. Termenul folosit pentru a denumi această urină restantă este cel de “urină reziduală“ sau “reziduu urinar“.
Această urină reziduală este un factor potențial care oferă condiții optime pentru dezvoltarea becteriilor și astfel apariția infecțiilor urinare.

     Autocateterizarea (autosondajul) înseamnă golirea vezicii urinare cu ajutorul unui cateter realizată de către pacient.


Autocateterizarea intermitentă
      Autocateterizarea reprezintă cea mai avansată metodă de golire completă și corectă a vezicii urinare. De când Lapides a prezentat primele rezultate cu autocateterizare, această metodă a tratat multiple afecțiuni. Tehnica odată învăţată este fără complicaţii.
     Autocateterizarea urinară intermitentă constă în introducerea unui tub, numit cateter urinar, care traversează uretra ajungând în vezică, fapt ce permite evacuare urinei din vezica urinară. Acest proces permite golirea completă a vezicii urinare ori de câte ori este necesar. Apoi, cateterul urinar se retrage din vezică şi se disponibilizează (se aruncă). Pe măsura obişnuinţei, procesul durează câteva minute.
     Scopul autocateterizării urinare intermitente este acela de a reproduce fenomenul natural al micţiunii. În conformitate cu sfaturile medicului, autocateterizarea urinară intermitentă vă este recomandată de mai multe ori pe zi, pe durată temporară sau permanentă dar unul din lucrurile de importanţă majoră este acela de a folosi un cateter de bună calitate.
     Este foarte important să alegeți tipul și dimensiunea corectă a cateterului. Pentru acesta este indicat să luați legătura cu medicul dumneavoastră curant și cu asistenta medicală care vă are în evidență.

Ghid Autocateterizare Medical Express


Dispozitive pentru incontinenţă urinară decontate de CNAS:


*) În situaţii speciale, având în vedere starea fizică, ocupaţia, gradul de mobilitate a asiguratului şi complexitatea dispozitivului, la recomandarea medicului de specialitate şi cu acordul asiguratului consemnat pe prescripţia medicală, atât pe exemplarul depus la casa de asigurări de sănătate, cât şi pe exemplarul predat furnizorului de dispozitive medicale, componenţa setului poate fi modificată în limita preţului de referinţă decontat lunar pentru un set. 
**) Se recomandă numai pentru retenţie urinară, pentru vezică neurogenă şi obstrucţie canal uretral la recomandarea medicului de specialitate neurologie, neurologie pediatrică, urologie, cu precizarea că pentru vezică neurogenă recomandarea se face numai de medicul de specialitate neurologie şi neurologie pediatrică
***) Pentru asiguraţii cu urostomie cutanată dublă şi nefrostomie bilaterală, la recomandarea medicilor de specialitate se pot acorda 2 seturi/lună de saci colectori de urină. 
****) Se acordă o singură dată în viaţă.


În cazul persoanelor cu dizabilități, dosarul pentru obținerea cateterelor urinare trebuie să conțină:

1. Cerere
2. Recomandare privind acordarea dispozitivelor medicale (medic neurolog în cazul vezicii neurogene);
3. Cupon pensie sau altă dovadă a calității de asigurat;
4. Declarație pe proprie răspundere;
5. Copie carte de identitate;
6. Copie Certificat de handicap.










2 comentarii:

Adrian spunea...

Foarte bine explicat, multumesc pentru informatie

Sweetie spunea...

Mulțumesc pentru feedback, vă mai aștept pe blog!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro