Obligaţii noi pentru ONG-uri

miercuri, 26 februarie 2020

Noi obligaţii pentru ONG-uri: Beneficiarul real şi termenul pentru declaraţia anuală din Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului

     IMPORTANT: Pentru anul 2020 termenul limită de depunere a declarației referitoare la beneficiarii reali ai ONG-urilor NU ESTE 15 IANUARIE ci 21 iulie 2020. 
     Pentru 2020 există un termen tranzitoriu care permite depunerea acestei declarații în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 129/2019, respectiv 21 iulie 2019.

     În data de 11 iulie 2019, a fost promulgată Legea nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Această lege prevede o serie de obligaţii suplimentare pentru asociaţii şi fundaţii, prin modificările aduse la Ordonanţa de Guvern nr.26/2000.

     Conform art. 344 din Ordonanţa menţionată anterior, asociaţiile şi fundaţiile trebuie să comunice Ministerului Justiţie, printr-o declaraţie autentică notarială, datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervin modificări în acest sens. Noile prevederi legislative stârnesc câteva întrebări legitime din partea organizaţiilor neguvernamentale din cauza neclarităţii textului de lege, susceptibil de multiple interpretări.

Beneficiar real: "orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/ sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate."

     În cazul fundaţiilor, beneficiarul real este reprezentat de persoanele fizice care ocupă poziţii echivalente sau similare fiduciilor, acestea din urmă fiind constituitorul, fiduciarul, beneficiarul fiduciei, precum şi protectorul. Având în vedere că există deosebiri între instituţia civila a fiduciei şi persoanele juridice fără scop patrimonial, definiţia beneficiarului real în cazul fundaţiilor este susceptibilă de intrepretari. 

       La fel se întâmplă și-n cazul asociațiilor deoarece legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, nu prevede în mod expres definiţia beneficiarului real. Astfel că atât 
fundațiile cât și asociațiile au o dificultate practică în a-şi îndeplini obligaţia declarării beneficiarului real, din cauza faptului că nu există o interpretare unitară asupra acestei definiţii, nefiind sigure dacă simpla declarare a membrilor organelor sale de conducere este suficientă pentru a se alinia noilor cerinţe legislative.

       Din păcate Biroul Evidenţă ONG din cadrul Ministerului Justiţiei nu a oferit nicio comunicare cu privire la modalitatea concretă prin care asociaţiile şi fundaţiile trebuie să declare beneficiarul real.

       În acest moment, având în vedere lipsa de claritate legislativă, mai multe organizaţii neguvernamentale au decis să raporteze către Ministerul Justiţiei componenţa membrilor organelor sale de conducere, fără a avea, însă, certitudinea că îşi îndeplinesc obligaţiile legale în conformitate cu voinţa şi termenul dorit de legiuitor.





2 comentarii:

Adriana spunea...

Foarte bun site-ul, multumesc pentru recomandare!

Sweetie spunea...

Mulțumesc și eu pentru vizită și vă mai aștept!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro