Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act)

vineri, 5 februarie 2016


Comisia Europeană a publicat Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act) la 2 decembrie 2015.  Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului a organizat, în data de 3 februarie o masă rotundă care a avut ca obiectiv analizarea efectelor posibile ale Propunerii de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de apropiere a actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor - COM(2015)  615 final. 
Consiliul National al Dizabilitatii din Romania salută această inițiativă. 
Propunerea ia forma unei directive și se concentrează pe accesibilitatea produselor și serviciilor pe piața internă a UE. Prin urmare, poate contribui la responsabilizarea persoanelor cu handicap de a se bucura de libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor.
Acest lucru va permite UE și statelor membre să adopte o abordare armonizată a accesibilității în domeniul de aplicare al legii. Dorim, de asemenea, să vă supunem atentiei răspunsul inițial al Forumului European al Dizabilitatii (EDF) pentru Accessibility Act. EDF este organizatia umbrelă la nivelul Uniunii Europene,  al carei reprezentant suntem in Romania; EDF a contribuit la elaborarea Actului European al Accesibilitatii, prin  advocacy, de mai mulți ani, prin propunerea caracteristicilor armonizate cerințelor de accesibilitate pentru producători, importatori și distribuitori de bunuri și servicii, precum și mecanisme de monitorizare și de aplicare.
Produsele și serviciile enumerate includ bancomate, mașini de ticketing, mașini de check-in, hardware si sisteme de operare, telefonie, servicii bancare, de transport, e-books si e-commerce. Scopul principal al Accesibily Act este de a alinia și armoniza legislația statelor membre cu privire la accesibilitate. Întroducerea accesibilitații în legislația națională este o obligație pe care semnatarii Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si-au asumat-o  deja, în conformitate cu articolul 9 al Conventiei ONU in materie. UE contribuie astfel, ajutand statele membre să își îndeplinească obligațiile de armonizare a acestor norme, pentru a evita fragmentarea pieței interne a UE.
DE CE ESTE IMPORTANT?
Până în prezent, statele membre ale UE au avut anumite legi și reguli de accesibilitate, dar nu a existat o legislație armonizată la nivelul UE cu privire la accesibilitatea produselor și serviciilor pe piața internă. Actul european privind accesibilitatea va armoniza aceste legi și reguli de accesibilitate, astfel încât produsele și serviciile pot circula pe piața internă a UE fără probleme, și să fie accesibile pentru persoanele cu handicap și a altor persoane cu limitări funcționale. În același timp, Legea va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități în UE, permițându-le accesul egal la mai multe produse și servicii de masă, la un preț mai competitiv.
Prin campania FREEDOM OF MOVEMENT - LIBERTATEA DE MISCARE, European Disability Forum, prin Consiliile Nationale ale Dizabilitatii din tarile membre UE, au pledat pentru o lege europeană privind accesibilitatea, relevand faptul că persoanele cu handicap se confruntă în continuare obstacole în calea produselor și serviciilor de acces pe bază de egalitate cu ceilalți.
Președintele EDF, dl. Yannis VARDAKASTANIS, a declarat: "Salutăm inițiativa comisarului Thyssen pentru a stabili legislația în acest domeniu, cunosc personal din experiență în SUA, că legislația  include o aplicare robustă și mecanismul de supraveghere este un mijloc extrem de eficient de a asigura că produsele și serviciile devin accesibile persoanelor cu handicap. Avem acum un apel la Comisia Europeană, pentru a întări Actul european privind accesibilitatea, prin revizuirea textului și includerea unor dispoziții mai puternice și  obligatorii, pentru a aborda accesibilitatea într-un mod holistic și mai ales, ca agent al schimbării în cadrul pieței interne UE ".


Sursa articol: http://observatorul.ro


0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro