O nouă metodă eficientă contra paraliziei, testată cu SUCCES de cercetători

sâmbătă, 2 iunie 2012

O nouă metodă eficientă contra paraliziei, testată cu SUCCES de cercetători

 

Şoarecii răniţi la nivelul coloanei vertebrale, care sufereau de paralizie totală sau parţială, au putut să meargă din nou graţie unei stimulări electrice şi chimice şi unui tip special de harnaşament robotizat, potrivit unui studiu publicat joi, care oferă noi speranţe pentru pacienţii umani.
Studiul, publicat în revista Science şi început în urmă cu cinci ani la Universitatea din Zurich, "evidenţiază o schimbare profundă a felului în care oamenii înţeleg funcţionarea sistemului nervos central", afirmă autorii lui, citaţi de AFP. 

Ei au subliniat, însă, că oamenii de ştiinţă nu sunt deocamdată siguri că "tehnicile de reeducare similare ar putea fi utilizate cu succes pe oameni". Cu toate acestea, "regenerarea nervilor observaţi (pe şoareci) ar putea conduce la conceperea unor metode noi de tratament contra paraliziei".
"După două săptămâni de neuroreeducare, în combinaţie cu o stimulare electrochimică şi folosind un harnaşament robotizat, şoarecii din experimentul nostru nu doar că s-au arătat pregătiţi pentru a merge din nou, ci au reuşit într-un timp destul de scurt să alerge, să urce treptele unor scări şi să evite obstacole", a spus medicul Gregoire Courtine, preşedintele Fundaţiei internaţionale a persoanelor paraplegice (IRP) şi directorul departamentului de tratare a persoanelor vătămate la nivelul coloanei vertebrale din cadrul Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne.

"Este o adevărată Cupă Mondială în domeniul neuroreeducării", spune Gregoire Courtine, coordonatorul studiului, adăugând că "şoarecii din experiment au devenit veritabili atleţi, în condiţiile în care cu doar câteva săptămâni înainte erau complet paralizaţi. Este vorba în aceste cazuri de o recuperare de 100% în ceea ce priveşte mişcările voluntare".
Pentru a obţine aceste rezultate, medicii au injectat acelor şoareci o soluţie chimică care declanşează un răspuns din partea celulelor nervoase.
Acestea stabilesc astfel noi legături cu receptorii de dopamină, adrenalină şi serotonină - neurotransmiţători - situaţi în neuronii din măduva coloanei vertebrale.
Acel cocktail de substanţe a înlocuit neutrotransmiţătorii secretaţi în mod normal de organismele sănătoase şi acţionează prin stimularea neuronilor, făcându-i să devină capabili să coordoneze mişcările membrelor inferioare.
La 10-20 de minute după injectare, cercetătorii au efectuat o stimulare electrică a măduvei coloanei vertebrale a acelor şoareci, prin câţiva electrozi implantaţi în spaţiul epidural situat în jurul membranei externe a sistemului nervos central.
Această stimulare a emis impulsuri electrice continue prin fibrele nervoase către neuronii activaţi de cocktailul chimic cu neurotransmiţători. Acei neuroni controlează mişcarea picioarelor.

 sursa: http://www.gandul.info/

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Ardeal•

•Persoane interesate•