Persoanele cu handicap au dreptul la închirierea unei locuinţe sociale

marți, 22 mai 2012

Senat: Persoanele cu handicap au dreptul la închirierea unei locuinţe sociale
 
Senatorii din comisia de administraţie publică au adoptat azi, 22 mai 2012, o propunere care acordă persoanelor cu handicap dreptul de a închiria o locuinţă socială, chiar dacă au înstrăinat casa îninainte de instalarea handicapului. 

 
Propunerea legislativă pentru completarea articolului 20 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap îl are ca iniţiator pe senatorul UDMR Cseke Attila şi a primit, anterior, aviz favorabil din partea comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.
Proiectul de lege îşi propune să reglementeze situaţiile de excepţie din legea 448/2006.
Astfel, potrivit motivării iniţiatorului, există cazuri în care o persoană, înainte de a fi intervenit starea de handicap, să fi deţinut o proprietate personală, pe care ulterior să o fi înstrăinat-o, iar legea acordă posibilitatea acestor persoane de a închiria locuinţe sociale.
Prin legea 448/2006, autorităţile publice au obligaţia de a lua măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate în cazul persoanelor cu handicap, pentru închirierea, la nivelurile inferioare, a locuinţelor care aparţin domeniului public ori unităţilor administrativ-teritoriale.
Aceeaşi lege prevede că persoanele cu handicap au dreptul la acordarea unei camere de locuit, suplimentar, faţă de normele minimale de locuit prevăzute de lege, pe baza contractelor de închiriere pentru locuinţele care aparţin domeniului public sau privat al statului.
În plus, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale şi care sunt în folosinţa acestor persoane.







0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro