Zboară cu o aripă tăiată

duminică, 18 martie 2012

Zboară cu o aripă tăiată
 Ieşeanul Florin Cojoc e primul atlet român care va concura la Jocurile Paralimpice

Florin şi-a pierdut antebraţul stîng la 12 ani, cînd a încercat să evite căderea de pe un stîlp agăţîndu-se din instinct de un fir de înaltă tensiune, 6.000 de volţi! El a reuşit calificarea pentru Olimpiada rezervată sportivilor cu dizabilităţi după o săritură în lungime de 6,21 metri, la un concurs desfăşurat în Anglia, anul trecut.

Destinul n-a fost deloc blînd cu Florin Cojoc. La numai 12 ani, brusc, visele copilului neastîmpărat şi plin de viaţă s-au sfărîmat ca un glob de cristal care a alunecat pe un colţ de viaţă. Povesteşte senin, nici nu clipeşte, despre drama prin care a trecut în urmă cu 20 de ani, de parcă n-ar fi vorba despre el: "De mic eram curios, mă fascina să văd lumea de sus. Mă căţăram pe orice. Plecasem să culeg fructe de pădure şi m-am urcat pe un stîlp de înaltă tensiune, de unde aveam o privelişte superbă. M-am dezechilibrat şi, ca să nu cad, m-am prins cu mîna stîngă de un fir prin care treceau 6.000 de volţi".


Medalii la primul concurs internaţional
În 2008, după Jocurile Paralimpice de la Bejing, a început să se gîndească serios să participe şi la competiţii internaţionale. "Cînd am aflat ce înseamnă să te pregăteşti ca un profesionist, de cîţi bani e nevoie, de baremuri de calificare, m-am cam descurajat. Dar, cu ajutorul preşedintelui Comitetului Naţional Paralimpic, Sally Lamonte, am reuşit să ajung în 2010 la un concurs în Italia, unde am cîştigat două medalii de argint şi un loc 4, calificîndu-mă şi la Mondialele din 2011, din Noua Zeelandă. De atunci a venit însă şi măcelul. Pentru că am început să mă antrenez profesionist cu soţii Ursanu. Am învăţat să alerg corect, să mă antrenez la sînge, cîte două-trei ore zilnic. A fost greu, uneori groaznic", mărturiseşte Florin.

Calificare obţinută în oraşul lui Gerrard
A continuat să participe la marile concursuri internaţionale. A fost în Dubai, apoi la Mondialul din Noua Zeelandă, unde a obţinut medalii. Anul trecut a concurat şi la un Grand Prix, la Kodley, oraşul natal al lui Steven Gerrard, căpitanul lui Liverpool.

Masterand în educaţie fizică şi sport
Handicapul şi cariera sportivă nu l-au oprit pe Florin să-şi continue şi studiile. A fost primul absolvent cu dizabilităţi al Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport din Iaşi, în 2008: "I-am cam pus în încurcătură pe cei de acolo. Eram primul caz de student cu dizabilităţi. Dar am intrat la zi, am avut note bune, am făcut parte din echipa facultăţii la mai multe sporturi, apoi am făcut şi masterul în 2010. Am avut o studenţie super".

Intregul articol il gasiti: http://www.gsp.ro/sporturi/atletism


1 comentarii:

maverick spunea...

Ce titlu sensibilos pentru un om atat de puternic. Cred ca Florin a fost dat pe spate cand a vazut articolul in ziar.

*_*

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro