Strategia Europeana 2010 – 2020 pentru incluziunea persoanelor cu dizabilitati

duminică, 12 decembrie 2010

Comisia Europeana lupta prin Strategia Europeana 2010 – 2020 pentru incluziunea persoanelor cu dizabilitati 

Lipsa mijloacelor de acces in spatiile construite, accesul inegal la educatie si pe piata muncii reprezinta principalele probleme cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati, potrivit celei mai recente consultari publice realizate de Comisia Europeana pe tema persoanelor cu dizabilitati.

95% dintre persoanele participante la consultarea publica sustin ca lipsa mijloacelor de acces a persoanelor cu dizabilitati in spatiile construite reprezinta o problema foarte importanta. 94% dintre respondenti considera ca fiind o problema stringenta lipsa accesului egal pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati, in vreme ce 91% dintre respondenti vad in lipsa accesului egal la educatie si in dificultatile care apar in incercarea de a duce un trai independent, una dintre problemele majore cu care se confrunta aceste persoane. 68% dintre participantii la consultare considera ca fiind foarte importanta problema barierelor care ingreuneaza deplasarea libera a persoanelor cu dizabilitati.
Unul din sase europeni, ceea ce inseamna aproximativ 80 de milioane de persoane, are un handicap al carui grad variaza intre usor si grav. Peste o treime din persoanele cu varsta de peste 75 de ani au dizabilitati care le impun anumite restrictii. Se preconizeaza ca numarul acestora va creste odata cu imbatranirea progresiva a populatiei UE. Majoritatea acestor persoane sunt impiedicate sa participe pe deplin in cadrul societatii si al economiei din cauza unor obstacole fizice sau de alta natura, precum si din cauza discriminarii. Persoanele cu dizabilitati sunt in general mai sarace decat restul europenilor, si aceasta deoarece sansele lor de angajare sunt mai mici. Din acest motiv, persoanele cu dizabilitati se confrunta cu accesul limitat la anumite bunuri si servicii precum: educatie, sanatate, transport, posibilitatea de a avea o locuinta sau accesul la tehnologie.
Propunandu-si sa abordeze aspectele referitoare la handicap din perspectiva drepturilor omului, UE promoveaza in cadrul Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale, incluziunea activa a persoanelor cu dizabilitati si participarea deplina a acestora in cadrul societatii.
Printre obiectivele principale ale Comisiei Europene in aceasta directie, se numara eliminarea tuturor barierelor care ingradesc accesul persoanelor cu dizabilitati la o viata normala. In acest sens, a fost semnata la data de 15 noiembrie 2010 Strategia Europeana pentru Persoanele cu Dizabilitati 2010 – 2020 stabilind zonele cheie de actiune ale Comisiei pentru urmatorii zece ani in ceea ce priveste aceasta problematica. Strategia completeaza si sprijina actiunile statelor membre, care sunt principalele responsabile de politicile privind persoanele cu dizabilitati si pune accentul pe acordarea de mijloace ca persoanele cu dizabilitati sa se poata bucura de drepturile lor in conditii de egalitate cu ceilalti, precum si pe eliminarea obstacolelor in viata de zi cu zi.


sursa: http://www.stiriong.ro

 

 

1 comentarii:

Anonim spunea...

:X

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro