Legea Bugetului de Stat pe 2011

vineri, 10 decembrie 2010

Legea Bugetului de Stat pe 2011

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2011 a fost aprobat de Guvern cu 165 de voturi "pentru", 5 voturi "impotriva" si 7 abtineri, documentul urmand sa fie transmis imediat Parlamentului si a carui valoare se ridica la aproximativ 220 de milioane de lei.

"Bugetul pe 2011 se bazeaza pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, a celor cu asistenta sociala, cu bunuri si servicii, a subventiilor si pe cresterea cheltuielilor cu investitiile la 35,1 miliarde in 2011, fata de 33,9 miliarde de lei in 2010. Mai multi bani pentru investitii, mai multi bani pentru cofinantare. Vom avea un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii", a precizat ministrul Finantelor Publice.
Vesti bune sunt in ceea ce priveste noile locuri de munca. In acest sens, Gheorghe Ialomitianu sustine ca pentru anul viitor, se preconizeaza o crestere cu 23.000 a locurilor de munca nou create.

Pensionarii cu minim 740 lei si revolutionarii vor achita contributii de sanatate

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.
El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.
Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.
In prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.
Ministrul Cseke a aratat ca in prezent sunt scutite de la plata asigurarilor de sanatate 13 categorii de persoane, reprezentand 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetateni romani. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contributiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurarilor de sanatate au scazut constant in ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei in 2008 la 14,6 miliarde lei in 2009 si la 12,6 miliarde lei in octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.
La revolutionari ramane exceptata categoria revolutionarilor raniti. In total vorbim de 2.067.764 de persoane", a spus Cseke.
El a aratat ca a fost pastrata scutirea de la plata contributiei pentrru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentand 3.443.231 pensionari.
Vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri.
"Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane", a spus ministrul.
"Sub 740 lei nu se plateste, iar pentru 740 lei se plateste 5,5%. Exista o categorie de pensionari la care, daca se aplica 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul intre 740 si 782 lei, dupa calculul nostru, si aplicand contributia de 5,5% s-ar scadea pensia neta primita in mana sub 740 lei. Atunci, ordonanta va prevedea ca nicio pensie de acest gen, aplicand aceasta contributie, nu va putea scadea sub 740 lei", a mai explicat ministrul Sanatatii.
Varianta agreata in coalitie a fost ca pensionarii care primesc peste 740 - 750 de lei lunar sa platesca CASS (contributii la asigurarile de sanatate) de 5,5 la suta. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un numar mare de pensionari vor fi loviti de aceasta masura.
Conform calculelor facute luni dimineata de catre specialistii din coalitie, introducerea acestei masuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurari sociale.

Sotul sau sotia fara venituri proprii, aflati in intretinere, nu vor mai fi exceptati de la plata CASS

Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, nu vor mai avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate fara plata contributiilor aferente, conform ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii.
Ordonanta de urgenta, discutata in Guvern, elimina insa categoria reprezentata de sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, din categoriile de persoane care beneficiaza de calitatea de asigurat fara plata contributiei.
Conform calculelor Guvernului, prin aceasta prevedere, un numar de 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate.
"Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (sot, sotie si parinti fara venituri proprii) care se afla in intretinerea unei persoane asigurate va trebui sa fie achitata contributia la asigurarile de sanatate, pentru a fi considerati asigurati", se arata in actul normativ.

Cseke: Suma de 1,4 mld. lei stransa de la pensionari merge la compensarea medicamentelor si spitale

Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat, marti, ca suma de 1,4 miliarde de lei, care va fi stransa de la pensionari, urmeaza a fi destinata compensarii medicamentelor, unde se va aloca un miliard de lei, si finantarii spitalelor, unde se vor aloca 400 de milioane de lei.
Ministrul a mai aratat ca nu a renuntat la proiectul de a trece Casa de Asigurari de Sanatate la Ministerul Sanatatii, considerand ca asa este normal.

Legea pensiilor, adoptata de Parlament. Barbatii se vor pensiona la 65 de ani, femeile la 63

Legea pensiilor, reexaminata la solicitarea sefului statului, prin care se stabileste varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati, a fost adoptata, marti, de plenul Camerei Deputatilor.
Legea a fost adoptata, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".
La implinirea varstei de pensionare, femeile pot ramane in activitate la cerere, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 65 de ani. Acesta este un alt amendament aprobat in Comisia de Munca la Legea sistemului unitar de pensii.

Perioada indemnizatiei de copii, redusa la un an. Suma ramane aceeasi

Incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: 
-durata indemnizatiei – un an;
-valoarea indemnizatiei – la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei;
-prima de reintoarcere de 500 lei;
-concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de 500 lei.
Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copiii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge intre 12 si 24 luni cu concediu fara plata.
Oricand in aceasta perioada de timp, parintele se intoarce la munca, primeste o prima de intoarcere de 500 lei pe luna.

Sursa: Mediafax


 

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro