Ghid privind furnizarea scaunelor rulante

vineri, 19 noiembrie 2010

Ghid privind furnizarea scaunelor rulante - Fundatia Motivation 

Echipamentele medicale folosite de persoanele cu dizabilităţi din România sunt, din păcate, neadaptate nevoilor sociale şi particularităţilor fiecărei persoane, a declarat miercuri Elena Filip, directorul adjunct al Fundaţiei 'Motivation România', cu ocazia lansării unui ghid privind furnizarea scaunelor rulante cu antrenare manuală elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
De asemenea, românii cu dizabilităţi nu au acces la serviciile publice din cauza lipsei rampelor de acces la instituţiile publice, a fost concluzia discuţiilor din cadrul conferinţei internaţionale cu tema 'Roţile schimbării' - către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant din România', desfăşurată la Hotel Phoenicia din Bucureşti.
Filip a arătat că accesibilităţile persoanelor cu dizabilităţi sunt aproape inexistente, făcând referire la mijloacele de transport în comun, metrou sau rampe de acces în instituţii. 'Statul nu alocă banii necesari pentru a avea echipamentele medicale şi să creeze accesul la instruire a persoanelor cu deficienţe. Degeaba ai un scaun cu rotile, dacă nu ştii să îl foloseşti. Acest ghid care a fost lansat astăzi în România de către OMS vine să prezinte detalii tehnice importante privind folosirea acestor scaune', a mai spus Elena Filip.
Aceasta a arătat pentru AGERPRES că o persoană cu dizabilităţi locomotorii, pentru a intra în posesia unui scaun cu rotile, trebuie să parcurgă un drum anevoios, după întocmirea dosarului existând riscul să aştepte până la doi ani repartizarea lui. Prioritate la un astfel de scaun o au copiii, însă şi aici este o problemă pentru că se dă gratuit un scaun doar la cinci ani, iar cei mici îşi modifică destul de des nevoile din pricina creşterii.
Reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky, a arătat cu ocazia conferinţei importanţa creării unor efecte durabile în domeniu. 'Noi ştim că în lume persoanele cu dizabilităţi sunt afectate în mod major de lipsa banilor şi cercetările au dovedit că 80% din persoane trăiesc sub pragul sărăciei din ţara respectivă. De aceea trebuie să ne referim în acţiunile noastre la găsirea locurilor de muncă pentru persoanele cu dependenţe', a spus Victor Olsavszky, precizând că este nevoie şi de o strategie specială pentru găsirea unor locuri de muncă.
Ghidul
privind furnizarea scaunului rulant cu antrenare manuală în regiuni cu resurse limitate a fost elaborat de către OMS în parteneriat cu USAID şi Societatea Internaţională de Protezare şi Ortezare, fiind tradus în limba română de către Fundaţia Motivation România.
Cu ocazia lansării au fost prezentate principiile prescrierii adecvate de echipamente de mobilitate personalizate şi au fost dezbătute modele de bună practică din alte ţări privind furnizarea de scaune rulante şi necesitatea oferirii unor servicii de instruire pentru viaţă independentă în România.

 sursa: http://www.romedic.ro/

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro