PROTEST

vineri, 15 octombrie 2010

PROTEST: Reducerea indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati inseamna condamnarea lor 


Grupul de organizatii neguvernamentale semnatare ale prezentului protest sesizeaza Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu privire la gravele implicatii ale masurilor pe care acesta preconizeaza a le lua prin ordonanta de urgenta, dupa cum urmeaza:
-  scaderea in cele mai multe situatii a indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap si pentru familiile care intretin copii cu handicap
-  retribuirea prin indemnizatie si nu prin contract individual de munca a asistentului personal al persoanei cu handicap grav si normarea muncii acestuia de la o persoana cu handicap grav asistata la doua persoane cu handicap grav asistate
Amintim reprezentantilor Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ca procentul din PIB pentru cheltuieli cu asistenta sociala al Romaniei este la jumatate din media tarilor membre ale Uniunii Europene si asta raportat la unul din cele mai mici PIB-uri din Uniunea Europeana. In conditiile de criza economica prin care trece Romania, CHELTUIELILE CU ASISTENTA SOCIALA NU TREBUIE SA SCADA, deoarece numarul persoanelor defavorizate este in crestere datorita situatiei economice in care ne aflam.
De asemenea, in unele tari ale Uniunii Europene masurile de reducere a indemnizatiilor sociale chiar daca au avut loc, finantarea serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilitati nu au fost afectate. Deoarece ULTIMA PRIORITATE A GUVERNELOR SUCCESIVE ALE ROMANIEI a fost dezvoltarea de servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati, iar la acest moment nu exista decat in foarte mica masura astfel de servicii gen centre de zi, centre respiro, centre de recuperare, centre de terapie ocupationala etc., A REDUCE INDEMNIZATIILE INSEAMNA A CONDAMNA PERSOANA CU DIZABILITATI A RAMANE LA MILA FAMILIEI, A RUDELOR SAU A FI ABANDONATA IN SISTEMUL PUBLIC DE PROTECTIE SOCIALA. Iar in sistemul public de protectie sociala costul standard pentru persoana cu dizabilitati internata este de 26.163 lei/ an in cazul persoanelor adulte si 27.447 lei/ an pentru copii cu dizabilitati, cost mult mai mare decat orice indemnizatie acordata persoanei cu dizabilitati si/sau familiei acesteia.
MASURILE PRECONIZATE AFECTEAZA IN CEA MAI MARE MASURA PERSOANELE CU DIZABILITATI GRAVE. In conditiile in care politica guvernelor succesive ale Romaniei a fost aceea de a stimula angajarea membrilor familiei ca si asistent personal al persoanei cu handicap grav in detrimentul formarii si angajarii de asistenti personali profesionisti, calificam masurile preconizate referitor la retribuirea si angajarea asistentului personal al persoanei cu handicap grav ca fiind NEREALISTE.
Solicitam Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa tina cont de faptul ca PERSOANELE CU DIZABILITATI SUNT UNA DINTRE CELE MAI DEFAVORIZATE CATEGORII SOCIALE DIN ROMANIA. 1% din persoanele adulte cu dizabilitati mentale au un loc de munca. Accesibilitate, incluziune, locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati sunt mai mult concepte teoretice decat realitate in Romania zilelor noastre. NU LE LUATI SI DREPTUL LA EXISTENTA!
 Adeziunile la prezentul protest pot fi trimise la email office@alphatransilvana.ro catre Andreia Moraru.

Grup organizatii semnatare:
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile; 
Fundatia Alpha Transilvana; 
Fundatia Pentru Voi; 
Federatia Incluziune Romania; 
UNOPA; 
Asociatia Tereza Botosani; 
Asociatia Red Ribbon Falticeni; 
Asociatia Alexiana Piatra Neamt; 
Asociatia Iris Vaslui; 
Asociatia Speranta Copiilor 2000 Barlad; 
Asociatia Lizuca Bacau; 
Asociatia O Raza de Lumina Mangalia; 
Asociatia Pro Sanatatea 2000 Buzau; 
Asociatia Noi si Ceilalti Prahova; 
Asociatia Viata si Speranta 2003 Giurgiu; 
Asociatia Licurici Giurgiu; 
Asociatia Speranta Baniei Craiova;
Asociatia Inocenta si Speranta Resita; 
Asociatia Noua Speranta Petrila; 
Asociatia Speranta in Viitor Timisoara; 
Fundatia Andreea Medias; 
Asociatia Pro Karma Targu Mures; 
Asociatia Benone Targu Mures; 
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC); 
Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania; 
Fundatia Baylor – Marea Neagra; 
Asociatia Speranta pentru ocrotirea bolnavilor de SIDA; 
MGH pentru copiii bolnavi de SIDA; 
Societatea Handicapatilor Locomotor din Romania; 
Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania; 
Fundatia CHI RO Constanta; 
Fundatia Ancora Salvarii din Iași; 
Centrul pentru Dezvoltare Sociala CEDES; 
Asociatia Benone; 
Organizatia PRO KARMA; 
Asociatia Handicapatilor Fizic Satu Mare; 
Fundatia pentru o Viata mai Buna; 
Asociatia Club Sportiv “Iasi 21″; 
Fundatia New Life. 

sursa: http://www.stiriong.ro
 

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro