Manevrarea unui fotoliu rulant - Ep. 3

luni, 19 iulie 2010

Urcarea si coborarea treptelor

Pentru a urca si cobora scari, fiecare treapta trebuie sa fie destul de larga ca sa permita asezarea centrului de greutate al rotilor. In mod normal, inaltimea treptelor nu este un factor de limitare. Aceasta activitate poate fi efectuata doar de catre pacientii care au invatat toate celelalte manevre in fotoliul rulant, si care pot sa-si asume riscul impus de aceasta procedura.


Urcarea treptelor

Actiunea pacientului


1. Cu scaunul apropiat de balustrada, si rotile din spate indreptate spre trepte, intinde bratul drept inapoi si apuca balustrada

2. Se apleaca inapoi si se echilibreaza pe rotile din spate

3. Apuca cu mana stanga cadrul rotii din dreapta cat mai jos posibil

4. Isi flecteaza bratele pe rand si urca treptele

5. Tine strans roata din dreapta cu mana stanga, in timp ce mana dreapta aluneca in sus de-a lungul balustradei

6. Muta mana stanga in jos pe roata


Se repeta miscarile in dreptul fiecarei trepte







Coborarea scarilor

Metoda 1

1. Se aseaza scaunul in apropierea balustradei

2. Cu mana stanga se apuca balustrada aproximativ la inaltimea umarului

3. Cu mana dreapta se apuca in cel mai inalt punct roata din dreapta

4. Pacientul se apleaca inainte, permitand fotoliului sa ruleze in spate, controland deplasarea cu mana dreapta

5. Cand scaunul coboara o treapta, pacientul isi verticalizeaza trunchiul, inainte de a repete punctul 4. pentru a cobora pe urmatoarea treapta (pedalele trebuie ridicate deasupra treptei superioare cand scaunul coboara)

6. Mana stanga aluneca gradat pe balustrada in timpul coborarii. Exista o tendinta a scaunului de a se rasuci in timpul coborarii


Metoda 2

Acei pacienti care sunt in acelasi timp indemanatici si puternici, pot sa coboare scarile in acest mod, cand balustrada este in dreapta:

1. Cu mana stanga apuca balustrada, tinand antebratul lipit de piept

2. Pacientul roteaza trunchiul superior si apuca balustrada cu mana dreapta

3. Isi apleaca trunchiul pe balustrada lasandu -si greutatea asupra acesteia – trebuie sa aibe grija sa nu cada din scaun

4. In succesiune rapida, lasa intai o roata a scaunului sa coboare, apoi pe cealalta. scaunul se rasuceste in timpul acestei manevre, si este dificil de stabilizat cu o singura roata pe o treapta





Coborarea treptelor de inaltime mica in scaunul cu rotile

Se ridica scaunul pe rotile din spate si se coboara scaunul ca atunci cand se coboara de pe o bordura. Se opreste scaunul in dreptul fiecarei trepte pentru a asigura un control continuu.




5 comentarii:

vasy spunea...

am urcat si eu vreo 6-7 trepte la Motivation,dar e destul de greu,trebuie forta in brate :)

Betti spunea...

se pare ca e tare greu cu scarile,cel putin cu alea cu multe trepte.Mie mi-ar fi frica sa urc si sa cobor scarile cu multe trepte fara sa ma urc pe o rampa sau sa ma urce un elevator sau un lift.

Anonim spunea...

Ce dracu vorbiţi mă! Cum mama dracului să urce o scară, care să aibă mai mult de o treaptă (hai ... două cel mult), o persoană bolnavă (deci nu sănătoasă, la picioare mă refer) aflată în căruţ cu rotile, de una singură (fără nici un fel de ajutor de la vreo altă persoană, ori cu ajutorul unei rampe mai speciale)? Se vede treaba că VOI sunteţi cei handicapaţi, la cap şi nu la picioare sau într-o altă parte a corpului (voi, cei care "învăţaţi" pe cei din cărucioare aberaţii dintrastea cum ar fi urcatul scărilor). Ruşine să vă fie! Nebuni ce sunteţi! NESIMŢIŢILOR!!!

Sweetie spunea...

Stimate anonim, as aprecia daca nu ti-ai descarca frustrarile aici pe blog. In caz ca nu stii, te informez eu: Este posibil ca o persoana aflata intr-un scaun rulant, sa urce trepte in scaun rulant, folosindu-se de bara! Daca nu stiai pana acum, ai aflat! Daca nu crezi este exact problema ta, dar descarca-te altundeva! O zi frumoasa :)

vasy spunea...

Bine zis Eni....e un tiriplic :::)))

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro