Manevrarea unui fotoliu rulant - Ep. 1

luni, 19 iulie 2010

Am sa postez un miniserial despre manevrarea scaunului rulant de catre un paraplegic. Miniserialul va cuprinde 4 postari si anume:

1. Urcarea si coborarea unei borduri
2. Saritura cu scaunul in lateral
3. Urcarea si coborarea treptelor
4. Introducerea fotoliului rulant intr`o masina


1. Urcarea si coborarea unei borduri


Inclinarea scaunului pe rotile din spate

a) Pacientul plaseaza mainile pe roti aproximativ la "ora 10"

b) Extinde usor capul si impinge rotile spre spate

c) Impinge inainte cu forta si rotile din fata se vor ridica. Inaltimea la care se ridica rotile depinde de forta cu care pacientul impinge

Punctul de echilibru este gasit prin rularea rotilor inainte si inapoi, folosind capul si umerii pentru a contrabalansa. Cand scaunul se balanseaza spre anterior, se imping rotile inainte, si cand scaunul se balanseaza spre posterior, se imping rotile spre spate. Controlul este usor cand mainile prind jantele, si nu rotile .





Urcarea unei borduri

a. Se inclina scaunul pe rotile din spate,

b. Se impinge scaunul inainte, pana cand rotile din fata ajung deasupra bordurii, apoi scaunul este lasat incet jos,

c. Pacientul se apleaca spre anterior si impinge cu putere inainte, pentru a urca pe trotuar rotile din spate ale fotoliului rulant.

Daca pacientul este incapabil sa incline scaunul pe rotile posterioare, el trebuie sa loveasca bordura cu rotile din fata pana cand acestea ajung deasupra bordurii. Aceasta manevra implica mai putin capacitatea de echilibrare a pacientului. Pacientii cu leziuni la nivelul C7 -8 pot urca bordurile in acest fel.

Coborarea unei borduri

Cu spatele la bordura, pacientul se apleaca in fata si impinge incet scaunul inapoi, pana cand rotile din spate si apoi cele din fata trec pest bordura.





1 comentarii:

vasy spunea...

Pentru cine nu cunoaste e bine de stiut,dar ma indoiesc ca vor incerca singuri,apare frica sa nu cada pe spate,trebuie invatat sub supravegherea unei persoane sanatoase si documentata in domeniul asta,la fel si la mersul pe doua roti.:)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro