Legislatia dizabilitatii in CE

duminică, 25 iulie 2010

Legislatia dizabilitatii in CE

Politica Comunitatii Europene referitoare la dizabilitate este construita pe explicarea obligatiei la modelul social al dizabilitatii. Ca o conditie a Departamentului Unitatii de Integrarea a Persoanelor cu Dizabilitatii de la Comisia Europeana: CE priveste dizabilitatea ca un rezultat al interactiunilor dinamice dintre o persoana si mediu, incluzand constructiile sociale, care duc la discriminare si stigmatizare. Este mediul care ar trebui adaptat pentru fiecare persoana, incluzand persoane cu dizabilităti, prin scoaterea barierelor?

Aceasta, duce la obligatia unei apropieri bazate pe drepturile persoanelor cu dizabilitati. Dizabilitatea se bazeaza pe rezultate corecte iar discriminarea ar trebui eliminata. Politicile dizabilitatii ar trebui sa urmeze o incluziune sociala si o apropiere individualizata: dreptul de a avea actiuni suplimentare care determina accesul la drepturi, adica oportunitati egale.


Modelul social

Intre 1960 si 1970 grupuri noi formate din persoane cu dizabilitati au inceput sa aduca schimbari in modul in care erau tratati sau priviti de societate. Definitiile alternative date dizabilitatii sau deteriorarilor de sanatate au fost dezvoltate si formeaza baza a ceea ce este cunoscut ca Modelul Social. Deteriorarile de sanatate este limitarea functionala a individului cauzata de o deteriorare fizica, mentala sau senzoriala. Dizabilitatea este o pierdere sau limitare a oportunitatilor de a lua parte la viata normala in comunitate la un nivel egal cu altii si datorat unor bariere fizice sau sociale.

Dizabilitatea nu mai este vazuta ca o problema individuala ci ca un fapt social cauzat de politica, practica, atitudini si/sau mediul inconjurator. De exemplu, un utilizator de scaun cu rotile poate avea o dizabilitate fizica dar apare absenta rampei care nu ii permite accesul in cladiri. Cu alte cuvinte, factorul dizabilitatii este un mediu inaccesibil.

Miscarea persoanelor cu dizabilitati considera ca, “cura” problemei referitoare la dizabilitate se afla in restructurarea societatii. Ca si “cura” medicala, care se centreaza pe indivizi si deteriorarile lor, aceasta este un scop realizabil si de care poate beneficia toata lumea. Acest lucru sugereaza ca dezavantajul individual sau colectiv al persoanelor cu dizabilitati este datorat unei forme complexe a discriminarilor institutionale ca fundament al societatii noastre, alaturi de sexism, rasism sau homofobie. Modelul social se centreaza pe ridicarea barierelor sociale, mai degraba decat pe “cura” persoanelor care au probleme de sanatate.

Bazele legale

Bazele legale pentru actiunile CE este aceasta oferita de Articolul 13 al Tratatului European, ce dateaza din 1999, si care permite Consiliului European sa „poata actiona pentru combaterea discriminarilor bazate pe sex, origine etnica sau rasiala, religie sau credinta, varsta si orientare sexuala”.

A fost exprimata in diferite forme, cum ar fi Carta Drepturilor Fundamentale si, spre exemplu, in comunicatul Comisiei „Spre eliminarea barierelor Europei pentru persoanele cu dizabiliati”.

Actiunea impotriva discriminarii:

Directiva Comisiei Europene impotriva discriminarii la nivel de religie sau credinta, varsta si orientare sexuala, interzice discriminarea prin standarde minime care sunt aplicate de-a lungul Uniunii Europene. Legile nationale determina forma exacta a implementarii si statele membre pot impune mai multe cerinte daca doresc, iar

aceasta Directiva este doar un nivel de baza.

Directiva solicita angajatorilor (si celor care furnizeaza cursuri) sa ofere „acomodare rezonabila” pentru nevoile persoanelor cu dizabilitati. Astfel, obligatia pentru angajatori si cei care ofera cursuri nu este absoluta: de exemplu, ei nu trebuie sa plateasca costurile acestor afaceri sau sa accepte disturbari severe de la programele lor de instruire pe care le ofera. Directiva determina intelegerea corecta a celor mai multe modificari necesare si care fac ca„acomodarile rezonabile” sa imbunatatească pozitia pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati.

Implicatii pentru Educatie si Instuire Strategia Dizabilitatii UE permite sanse egale la educatie de calitate si invatare pe tot parcursul vietii. Aceste doua arii permit persoanelor cu dizabilitati să participe activ in societate si sa-si imbunatateasca calitatea vieti Cei care ofera instruire vocationala si educatie adultilor au obligatii echivalente fata de angajatori in termenii evitarii discriminarii directe si indirecte.


Mai multe informatii gasiti pe: http://ec.europa.eu/social/




0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro