Istoria Dizabilitatii

sâmbătă, 24 iulie 2010

Istoria dizabilitatii


Povestea persoanelor cu dizabilitati este o poveste de viata traita pe margini. Istoria persoanele cu handicap este in mare masura o istorie de tacere, pentru ca aceste persoane au fost mereu marginalizate chiar si de catre cei care erau la randul lor marginalizate.

Lipsa de informatie consta in sensul ca de-alungul anilor subiectul despre dizabilitate devenise tabu, impreuna cu ignoranta care peste ani s-a dovedit o cultura religioasa.Handicapul a fost perceput ca rezultat al duhurilor necurate, al diavolul, a vrajitorie sau ca si o nemultumire a lui Dumnezeu. Handicapul era un semn de slabiciune , cei cu un handicap erau considerati cu mai putina valoare ca fiinta umana, din cauza limitarilor. Ei erau adesea ucisi sau fortati sa traiasca in intuneric , multi dintre ei abandonati in ospicii, spitale sau institutii pentru boli psihice pentru ca familiile nu puteau avea grija de ei sau erau o problema in viata lor.
Decat sa fie considerate niste fiinte umane fara aparare cu sentimente si emotii erau vazuti ca niste ciudati sau cel putin ca niste animale, ceea ce inca persista si in zilele noastre. Sa ne amintim de cazul lui Joseph Merrick – Omul elefant ( suferea de sindromul Proteus).

Myrtle Corbin, supranumita si "femeia cu patru picioare", s-a nascut in Tennessee in anul 1868. `Ciudatenia` ei a constat in faptul ca avea doua pelvisuri asezate unul langa altul, incepand de sub talie. Perechea de picioare pe care o detinea in plus provenea de la un frate geaman care nu s-a dezvoltat corect.
Mademoiselle Gabrielle, nascuta in Elvetia in anul 1884, a aparut prima data la circul din Paris in anul 1900. Cunoscuta si sub numele de "Jumatate de femeie", Gabrielle avea partea superioara a corpului perfect dezvoltata care se termina imediat sub talie.
Lionel, "baietelul cu fata de leu", de origine poloneza suferea de hipertricoza, o boala care se manifesta prin acoperirea intregului corp cu un strat de blana. A devenit faimos in Europa si era o persoana draguta si vesela care vorbea 5 limbi straine.
Nu a fost considerat niciodata o bestie.
In scoli, licee, universitati studiem istoria generala in care descoperim atatea personalitati din diferite domenii, dar foarte putin se mentioneaza cele cu dizabilitati, de exemplu: olimpiada speciala fiind un sport adaptat si multi altii care au atins lumea cu talentul, creatia si lucrul manual.
Homer- secolul VIII i. de H- poet epic grec si autorul Iliadei si Odiseea. Orb
Claudius I – secolul X- imparat roman.
Dizabilitati fizice incluzand paralizie partial. A scris istorii. A fost subiectul cartii si serialelor televizate: I, Claudius
Ludwig von Beethoven-.
1770-1827 compozitor german. Surd
Vincent Van Gogh-.1853-1890 pictor post impresionist. Disfunctie bipolara.
Leonardo da Vinci-. 1452-1519- geniul renasterii, un pictor, sculptor, scriitor, inginer muzician arhitect si om de stiinta.
Incapacitatea de a intelege simbolurile verbale – Asimbolie.
Francisco Goya-. 1746-1828 pictor spaniol. Surd.
Albert Einstein-. 1879-1955- fizician teoretic american german cu dizabilitate in invatare.
Hans Christian Andersen-. 1805-1875 scriitor danez de basme cu dizabilitate in invatare.
Auguste Renoir-. 1841-1919. pictor si sculptor impresionist francez.
Dizabilitate prin artrita reumatica.
Stevie Wonder-.1950 solist african orb
Stephen Hawking-.
1942 fizician britanicsi autorul cartii „ A brief history of time”. Scleroza amiotrofica laterala.
Christy Brown-. 1932-1981- romancier si poet. Complet paralizat. A scris autobiografie care a fost materializata si intr-un film pe nume My Left Foot- Piciorul meu stang.
Milton. Poetul englez (1608-1674) a orbit la varsta de 43 de ani. In aceasta perioada a creata cea mai frumoasa opera epica in versuri : Paradise Lost.



Va propun: Muzeul Dizabilitatii on line (necesita cunostinte de limba engleza)



2 comentarii:

vasy spunea...

Interesant !!!

Anonim spunea...

Nu numai in istorie au fost marginalizate persoanele cu dizabilitati, din pacate inca sunt si in ziua de azi. Mentalitatile unor oameni incuiati, lipsa accesibilizarilor, a posibilitatilor in general, inca duc la marginalizarea acestor persoane.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro