Coplata in sistemul de sanatate: cat si cum vom plati

joi, 29 iulie 2010

Coplata

De la 1 ianuarie 2011, pacientul va plăti 50 de lei pe lună pentru tichetele de sănătate. Un studiu despre corupţia din sănătate arată că, lunar, fiecare român dă 12 lei şpagă la medic.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul”, că banii din coplată vor rămâne la spital: „Întreaga sumă rămâne la prestatorul de servicii, adică la bugetul spitalului. Medicului nu-i va reveni niciun ban, în mod direct.
Cât şi pentru ce vom plăti
Proiectul prin care se introduce coplata ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Astfel, pacienţii vor plăti, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital. Mai exact, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei. Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar în afara programului său de lucru, 20 de lei. Când vom chema ambulanţa vom plăti 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei.
 Scutiţi de la plată
- Vor fi scutite de la plata tichetelor de sănătate persoanele defavorizate: persoanele asistate social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, şomerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.
- Plafon maxim de 600 de lei pe an
- Ministerul Sănătăţii a introdus un plafon maxim aferent tichetului de sănătate, pentru un pacient, la 600 de lei/an.
- Un pacient poate avea nevoie, în medie, într-un an, de două perioade de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu a unui furnizor, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică, o investigaţie de înaltă performanţă.
- După atingerea plafonului de 600 de lei pe pacient, nu se mai plăteşte contribuţie personală la serviciile cu tichete de sănătate.
- Pe baza tichetelor adunate, pacienţii vor primi un document de la casa de sănătate, prin care se precizează că pentru anul respectiv nu mai trebuie să plătească alţi bani.


2 comentarii:

Antiignorantu spunea...

mafia parlamentului a ajuns unde a vrut ....

Sweetie spunea...

Nu trebuie sa ne mai mire nimic in tara asta...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro