Spasticitatea

marți, 22 iunie 2010

Spasticitatea

Spasticitatea ocupa, de asemenea,o pozitie distincta in cadrul tulburarilor consecutive TVM. Indelung studiata ,atat pe modele experimentale cat si la om, constituie pentru multi bolnavi un handicap major, in ciuda eficientei ridicate a mijloacelor terapeutice moderne.
S-a spus pe buna dreptate ca alaturi de durere ,tulburarile psihice reactive si tulburarile sfincteriene, spasticitatea constituie una din preocuparile constante ale celor implicati in neurorecuperare . Spasticitatea apare dupa leziunile cerebrale si/sau medulare care afecteaza neuronii motori centrali sau tracturilor cortico-spinale.
Variabilitatea ei ca moment de aparitie dupa instalarea leziunilor cerebrale si medulare, cat si permanenta sa modelare de catre numerosi alti factori precum aferentele periferice ,coexistenta unor alti factori patologici (de exemplu accentuarea spasticitatii in infectiile urinare, litiaza urinara, escare) arata ca este greu sa fie expediata in cateva randuri. Spasticitatea este o tulburare motorie caracterizata prin cresterea tonusului muscular ca raspuns la intinderea unui muschi relaxat si este dependenta de viteza cu care se realizeaza intinderea ..
Se intalneste mai ales la muschii antigravitationali: flexorii la membrele superioare si extensorii la membrele inferioare. Cercetari efectuate in deceniul al saptelea al secolului trecut au tins sa demonstreze ca spasticitatea apare mai ales ca urmare a unor modificari in excitabilitatea cailor reflexe centrale si mai putin ca urmare a cresterii sensibilitatii fusului muscular. Absenta inhibitiei exercitate de caile reticulo-spinale dorsale nu mai contrabalanseaza efectele de crestere a tonusului exercitate de tracturile reticulo-spinale mediale si vestibulo-spinale .

Abordarea spasticitatii porneste de la inlaturarea sau diminuarea efectului factorilor agravanti (infectii, escare, constipatie etc), urmata de utilizarea unei largi clase de medicamente (de tipul baclofen, dantrolene etc).



1 comentarii:

Tarra spunea...

Lipsa totală a spasticității nu este nici ea foarte buna

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro