Poate recoltarea celulelor sa crute embrionul?

sâmbătă, 19 iunie 2010

Poate recoltarea celulelor sa crute embrionul?

Acest subiect este unul foarte controversat printre oamenii de stiinta. De-a lungul timpului s-a incercat gasirea unei metode prin care sa fie posibila mentinerea viabilitatii embrionului, in paralel cu recoltarea celulelor stem.
O posibila abordare implica recoltarea celulelor stem de la embrioni neviabili, donati de clinicile de fertilizare. Pana la 60% din totalitatea embrionilor rezultati prin fertilizare in vitro sunt incapabili sa se dezvolte in produsi de conceptie viabili. Studiile realizate in scopul stabilirii eficientei acestei metode demonstreaza ca se pot recolta celule stem normale de la astfel de embrioni, insa numarul lor este foarte redus.
O alta posibilitate de recoltare a celulelor stem implica o tehnica folosita in clinicile de fertilizare in vitro in vederea detectarii, anterior implantarii embrionului, a eventualelor mutatii cromozomiale.
Alta metoda consta in reprogramarea celulelor stem adulte sa se comporte precum celule embrionare. Acest lucru a fost realizat in august 2005, rezultatele fiind publicate in prestigioasa revista "Science", insa cercetatorii au precizat ca celulele stem hibrid realizate astfel nu aveau aplicabilitate terapeutica.
De curand, insa mai multe echipe de cercetatori, efectuand studii pe soareci au descoperit cai noi de realizare a celulelor stem embrionare sau a unor tipuri celulare identice lor. Astfel, studii efectuate la Institutul pentru Celule Stem de la Harvard, au demonstrat posibilitatea formarii celulelor plecand de la embrioni neviabili de soarece, iar cele efectuate la Institutul Whitehead de Cercetari Biomedicale din Cambridge au obtinut celule embrionare plecand de la celule adulte recoltate din pielea soarecilor. Experimentele nu au fost inca extrapolate la embrionii umani, insa oamenii de stiinta sunt entuziasti in legatura cu aceste rezultate.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro