Pensiile raman neatinse

sâmbătă, 26 iunie 2010


Curtea Constituţională a decis: pensiile rămân neatinse, la fel şi pensiile magistraţilor sau banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Milioanele de pensionari români au scăpat de coşmarul diminuării cu 15% a pensiei, Curtea Constituţională proclamând drept neconstituţională încercarea Guvernului Boc de a le reduce acest drept, în tentativa de a reduce cheltuielile bugetare pentru redresarea economică a ţării. Salariile bugetarilor ar putea scădea însă, la fel şi prestaţiile sociale afectate de legile austerităţii. Iată pasajul din comunicatul oficial al Curţii Constituţionale unde apar măsurile declarate ca fiind neconforme cu legea funamentală a statului: „Dispoziţiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstituţionale.”

De asemenea, Curtea Constituţională a mai hotărât să sunt neconstituţionale şi prevederile privind recalcularea pensiilor speciale pentru procurori, judecători şi magistraţii de la Curtea Constituţională. Pe marginea acestei ultime măsuri a dat declaraţii presei centrale judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională, acesta încercând să explice de ce pensiile speciale nu se recalculează doar pentru categoriile enumerate. „Între magistraţi şi ceilalţi e o diferenţă fundamentală. Ei au statut constituţional, ceilalţi au statut legal. Când ai statut legal, adică înfiinţat prin lege, chiar şi lege organică, poţi umbla la ele oricând. Prin lege modifici, prin lege completezi şi tot prin lege poţi să şi desfiinţezi. Când e statut constituţional nu îl poţi modifica, completa, adăuga, nici desfiinţa prin lege. Citiţi 124 şi 125 din Constituţie. Zice Statutul judecătorilor”, a declarat la finalul şedinţei CCR, judecătorul Ion Predescu, citat de Realitatea.net.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro