Discriminarea

vineri, 18 iunie 2010

Discriminarea

Cum sesizati o discriminare



Articol de Georgiana Capuerde, aparut in ziarul Libertatea

Nu ati fost angajat din cauza varstei, v-a fost refuzat accesul intr-un anumit restaurant, copilul dumneavoastra nu a fost primit la scoala din cauza ca are HIV - toate acestea sunt motive care va indreptatesc sa va adresati Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii - CNCD.
Potrivit legii, este considerat discriminare refuzul de a angaja o persoana pe motiv ca aceasta apartine unei rase, nationalitati, etnii, religii, categorii sociale sau categorii defavorizate, ori din cauza convingerilor, varstei, sexului, orientarii sexuale; refuzul din aceleasi motive al accesului unei persoane la serviciile publice, la sistemul de educatie, refuzul de a vinde sau a inchiria un teren sau imobil, de a acorda un credit, orice comportament care are ca scop mutarea sau alungarea unei persoane sau a unui grup dintr-un cartier sau dintr-un imobil etc.
Modul de intocmire a petitiei trebuie sa tina seama de cateva reguli:
1. Se scrie clar numele si prenumele, data nasterii, cetatenia, adresa, numarul de telefon;
2. Daca exista mai multi petenti se va intocmi o singura petitie, dar va fi semnata de fiecare persoana;
3. Obiectul sesizarii va fi descris clar si amanuntit; se vor prezenta evenimentele in ordinea in care s-au produs, mentionand data exacta a acestora;
4. Se va anexa orice document care va poate sustine sesizarea. in cazul in care aceste documente constau in hotarari judecatoresti, trebuie trimise neaparat, dar numai in copie;
5. Adresa CNCD este bd. Nicolae Balcescu nr. 35, scara A, etaj 5, ap.10, sector 1, telefon/fax 021-312.65.85.
Adrian Camarasan, presedintele CNCD, ne-a spus ca in fiecare caz petentul va primi un raspuns. "Trebuie insa ca sesizarea facuta sa contina un act clar de discriminare. Din pacate, multi ne trimit petitii de genul "am salariul mic" sau "nu mi s-a recorelat pensia" sau "nu am bani de lemne" care nu pot fi rezolvate de noi, dar pe care le trimitem institutiilor raspunzatoare. Amenzile pentru actele de discriminare ajung la 20 milioane lei si in unele cazuri mai grave si la 40 milioane lei". Anul trecut au fost date 16 amenzi, cele mai multe cazuri fiind semnalate de organizatiile de rromi.



INDRUMAR DE FORMULARE A UNEI PETITII


GUVERNUL ROMANIEI
CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII

Bucuresti, Bd. N. Balcescu nr. 35, Sc. A, Et. 5, Ap. 10, Sector 1
tel/fax: 021-312 65 85; 021- 312 65 78


Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii va sta la dispozitie pentru analizarea si solutionarea sesizarilor care au ca obiect fapte sau acte de discriminare care intra sub incidenta Ordonantei Guvernului nr.137/2000 - privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Informatiile ce urmeaza sunt destinate sa va ajute in completarea unei petitii. Va recomandam sa le cititi cu atentie si sa aveti in vedere aceste indicatii in momentul in care veti scrie petitia sau sesizarea. Modul de completarea a unei petitii/sesizari

I. PETENTII
Petentul va intocmi petitia/sesizarea, fara a omite urmatoarele informatii:

numele si prenumele;

data nasterii;

cetatenia;

adresa.

Daca exista mai multi petenti se va intocmi o singura petitie, caz in care aceasta va fi semnata de fiecare petent.

II. OBIECTUL PETITIEI / SESIZARII
Explicati cat se poate de clar si amanuntit, insa, in acelasi timp, concis faptele care formeaza obiectul petitiei.
Straduiti-va sa descrieti evenimentele in ordinea in care s-au produs, mentionand data exacta a acestora.
Explicati cat mai precis posibil care sunt motivele cererii.

III. DOCUMENTE ANEXATE
Nu omiteti sa anexati la petitia dumneavoastra orice document pe care doriti sa il supuneti Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii drept mijloc de proba. In cazul in care aceste documente constau in hotarari judecatoresti, trimiteti si motivarea acestora, nu numai dispozitivul lor. Limitati-va, totusi, la documentele pertinente pentru examinarea faptelor sustinute de Dumneavoastra.
Documente vor fi trimise in copie.

IV. LEGISLATIA IN DOMENIUL SPECIFIC DE ACTIVITATE al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii

O.G. nr.137/2000 - privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Legea nr.48/2002 ? pentru aprobarea O.G. nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

H.G.nr.1194/2001 ? privind organizarea si functionarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

H.G.nr.1514/2002 ? pentru modificarea si completarea H.G.nr.1194/2001


*Petentul/Petenta trebuie sa informeze Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cu privire la orice schimbare a adresei sale si la orice alt fapt relevant pentru examinarea cererii sale.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro