Centrul Acasa Zalau

joi, 17 iunie 2010

Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire "ACASĂ"


Profilul activităţii Centrului este recuperare motorie pentru copii şi adulţi. Pentru crearea acestui centru am avut parte de susţinere externă sub aspect material şi profesional:

- finanţarea construcţiei şi dotarea este asigurată de către Fundaţia CASA din Olanda şi Fundaţia FAPAR din Elveţia ;

- parteneriatul extern este întregit prin colaborare cu Fundaţiile FRIENDS şi INTERCOMUNAL ROMANIA COMITI din Norvegia, HUMANA din SUA, APPEL din Elveţia, care au donat fundaţiei noastre aparatură şi materiale de practică medicală.

Serviciile acordate în centru se subscriu procesului de recuperare în cele două etape ale sale, respectiv: reabilitarea funcţională şi readaptarea socio-profesională, urmărind restabilirea cât mai deplină a capacităţii funcţionale pierdute de individ, congenital sau în urma unor boli sau traumatisme, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care să-i asigure posibilitatea de autoservire, educaţie şi muncă, respectiv o viaţă activă, cu independenţă economică şi/sau socială.

Copiii care pot beneficia de serviciile CRTI sunt cei cu: boli genetice şi congenitale, patologia traumatismelor obstetricale, malformaţii spinale, hidrocefalia, encefalopatia infantilă sechelară, boli neurodegenerative, boli neuromusculare, distrofii musculare progresive şi alte miopatii, tulburări de mers, echilibru şi coordonare, malformaţii congenitale osteo-articulare, tulburări de statica vertebrala (cifoze, scolioze) şi a piciorului (picior strâmb congenital, picior plat), apofizite; artropatii cronice, artrita reumatoida juvenilă, colagenoze, sechele post traumatice, fibroză chistică, obezitatea.

Adulţii care pot beneficia de tratament în cadrul CRTI sunt cei cu: afecţiuni reumatismale, degenerative, abarticulare şi cronice inflamatorii, stări post traumatice şi post operatorii ale aparatului locomotor, nevralgii, nevrite şi polinevrite, paralizii şi pareze dupa AVC-uri sau prin leziuni de neuron motor periferic, alte afecţiuni care generează şi întreţin deficitul motor.


Pentru obţinerea beneficiului maxim, este esenţială cunoaşterea diagnosticului exact de boală, stadiu şi fază evolutivă, determinarea cât mai exactă a rezervei funcţionale pe care putem conta şi care ne va oferi imaginea posibilităţii de răspuns la tratament. De asemenea, calitatea şi durata recuperării funcţionale depind foarte mult de precocitatea introducerii metodologiei adecvate, urmărind restabilirea funcţiei şi apoi antrenarea funcţiei până la un regim optimal de activitate.

Este de la sine înţeles că recuperarea funcţională va fi cu atât mai uşoară şi mai favorabilă cu cât tratamentul este început mai devreme, după instalarea deficienţei sau diagnosticarea ei. Pe de o parte acest lucru va preveni atrofiile musculare, redorile articulare, tulburările psihice inerente deficitului; pe de altă parte procesul de recuperare este mai uşor în primele faze.

La copilul mic în special, la care nu există experienţă motorie, care să fi creat reflexe anormale sau un stereotip dinamic viciat, precocitatea unui tratament corect este de o deosebită importanţă.

Limitele recuperării funcţionale sunt dictate de tipul de leziune, de patologia asociată.de interesarea sau nu a sistemului nervos central şi severitatea acestei interesări (recuperarea funcţională depinzând în mod nemijlocit de participarea activă a subiectului).

Urmărind scopuri realizabile, trebuie să admitem şi faptul că în unele afecţiuni, rareori vom putea obţine o recuperare completă, trebuind să ne mulţumim cu o reinserţie socio-familială, care va asigura clientului o autonomie, ceea ce în cazurile respective reprezintă un obiectiv deloc neglijabil.

Se constituie ca şi contraindicaţii majore: bolile infecto-contagioase, distrofiile severe, bolile organice decompensate sau la limita decompensării, hemoragiile repetate, unele psihopatii.



Fundatia "ACASA"

Zalau, Salaj, Romania
Str. Gheorghe Doja , Nr. 161
Cod Postal: 450160

Telefon 0260/661384

0260/612999

1 comentarii:

symy spunea...

Am beneficiat de tratamentele aplicate la centru,conditii foarte bune si personal dedicat pacientilor,lista solicitarilor pentru tratament este lunga,locurile sunt limitate,programati-va din timp :) sanatate tuturor si credinta.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro