Scutire impozit - persoane cu dizabilități

miercuri, 8 iulie 2020

Modificare Cod fiscal: 
În curând apare o nouă scutire de impozitul pe venit pentru persoanele cu handicap

     Pe 9 iulie intră în Codul fiscal o nouă categorie de venit pentru care se aplică scutirea valabilă pentru persoanele cu handicap grav/accentuat. E vorba, mai exact, de transmiterea dreptului de proprietate imobiliară și a dezmembrămintelor acestuia prin moștenire.


     La articolul 60 (1) din Codul fiscal, ce prevede categoriile de venit pentru care se aplică scutirea de impozit persoanelor cu handicap grav/accentuat, va apărea, din 9 iulie, o nouă categorie de venit scutit de impozit:
"e) transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire, prevăzute la art. 111, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii", potrivit Legii nr. 104/2020.

     Articolul 111 se referă la veniturile din transferul dreptului de proprietate imobiliară: "La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei".

     Impozitul la transferul proprietății imobiliare se aplică doar pentru ce depășește 450.000 de lei și este de 3%. Chiar și așa, există câteva situații de excepție, când impozitul nu se datorează deloc:

a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor și construcțiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;

b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;

c) în cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;

d) constatarea în condițiile art. 13 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996;

e) în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condițiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

De asemenea, Codul fiscal prevede, cu titlu general, că pentru transmiterea dreptului de proprietate (și a dezmembrămintelor sale) prin moștenire nu se datorează impozitul de 3%, dacă succesiunea se face în doi ani de la data decesului. Dacă procedura nu se finalizează în termen, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Prin urmare prevederea vizează nu doar persoanele cu handicap.


0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro