Apiterapia - episodul 1 - Apipunctura

duminică, 8 august 2010


Apiterapia 
 
La propunerea lui Vasy de a face si un post cu apipunctura, m-am hotarat sa postez un miniserial despre apiterapie. Apiterapia este terapia traditionala care foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului, in vederea mentinerii sanatatii corpului omenesc.
Produsele apicole sunt utilizate inca din zorii omenirii. Mierea, propolisul, polenul, pastura, laptisorul de matca si ceara sunt descrise nu numai in Biblie sau Coran, ci si in alte sute de documente importante ale Antichitatii. Hipocrat, parintele medicinei, recomanda in urma cu peste 2000 de ani folosirea veninului de albine in tratamentul reumatismului. Istoria mentioneaza ca regele Carol cel Mare, celebrul cuceritor din secolul al VIII-lea, a fost vindecat in mod miraculos de guta cu ajutorul intepaturilor de albine. In secolul trecut, medicul austriac Filip Terc a tratat peste o mie de pacienti prin aceeasi metoda.  
Produse apicole naturale, directe  
-mierea(vezi retete pe baza de miere); 
-ceara;
-propolisul;
-polenul;
-laptisorul de matca;
-veninul de albine;
Produse apicole indirecte naturale sau produse derivate:
-hidromelul;
-otetul de miere;
-turtele si prajiturile din miere;
-cremele de ceara;
-preparatele cosmetice pe baza de produse apicole;
-diversele sortimente vitalizante alcatuite pe baza de produse apicole.

Episodul 1 - Apipunctura

Apipunctura este o metoda de tratament asociata acupuncturii care consta in injectarea veninului de albine in puncte de acupunctura sau chiar prin aplicarea directa a albinelor in acestea. 
Veninul de albine - este un produs biologic propriu al albinei si nu face parte din produsele colectate de albine de pe plante. El este sintetizat in glandele de venin ale matcii si ale albinelor lucratoare si pastrat in sacii de venin. In anul 1935, medicul american de origine ungara Bodog Beck a emis pentru prima data ipoteza ca majoritatea formelor de reumatism, cancer sau boli degenerative au drept cauza primara tulburarile circulatorii generale sau locale. Cartea sa, "Bee Venom Therapy" ("Terapia cu venin de albine"), publicata in 1935, este inca si azi o adevarata "biblie" a terapiei cu venin de albine. Dr. Beck a avut succese uimitoare in tratamentul reumatismului cu ajutorul veninului de albine, administrat sub forma de injectii. In tara noastra, dr. Alexandru Partheniu (1915-1991) poate fi considerat parintele apiterapiei (in special a terapiei cu venin de albine), studiile sale fiind recunoscute in mediile de specialitate internationale. 
Modul de administrare: 
-frectiuni, 
-injectii, 
-inhalatii, 
-electroforeza, 
-sub forma de intepaturi directe de albine.   
Veninul de albine contine 32 de substante bioactive, fiind unul dintre cele mai complexe medicamente create de natura. Procedeul prin intepaturi directe este cel mai eficient deoarece prin colectare si prelucrare se pierd o parte din proprietatile bioactive ale veninului pur. Din pacate aceasta terapie este destul de dureroasa.
Proprietatile terapeutice
Veninul de albine are insusirea de a mobiliza fortele de aparare ale organismului uman. El stimuleaza functia hipofizei si a glandei suprarenale. Stimularea suprarenalei de a elibera acest hormon cu actiune antiinflamatoare, antialergica, antitoxica, este un mijloc eficient in lupta contra reumatismului. Stimularea prin venin intensifica si activitatea secretoare a zonei centrale a suprarenalei care conduce la elaborarea de adrinalina cu rol deosebit in stimularea activităţii inimii, bronhodilatatii si unele efecte metabolice intensificand totodata si elaborarea unor hormoni steroizi si sexoizi. 
Indicatii: 
1. Afectiuni cardiovasculare (aritmii, arterita obliteranta, arterita  aterosclerotica a membrului inferior, boala vasculara periferica, hipertensiune arteriala, sindrom degenerativ ischemic periferic, tromboze cerebrale);
2. Afectiunile sistemului musculo-scheletic (poliartrite, afectiuni reumatice, artrite, probleme de tonus muscular, spondilite, afectiuni ligamentare);
3. Bolile sistemului nervos (scleroza multipla, nevralgii, lumbago, tromboze cerebrale, sindrom dureros cronic, tulburari neuronale, sindrom dureros cronic)
4. Tumori oncologice (carcinom cu celule bazale, limfoame, melanom malign) 
5. Afectiunile sistemului imunitar (SIDA, intensificarea activităţii limfocitelor B, lupus eritematos sistemic, supresia limfocitelor T.)

Contraindicatii: 
ATENTIE: Aplicarea veninului de albine nu se va face fara un test prealabil de alergie. Acest tip de tratament trebuie efectuat sub stricta supraveghere a unui medic specialist.Alte contraindicatii:  bolile psihice, infectioase, tuberculoza, ciroza hepatica faza avansata si insuficienta cardiovasculara, rinichi polichistic, copiii sub 12 ani, alcoolici, femeile insarcinate, menstruatie, diabet insulino-dependent si cei care consuma droguri nu pot beneficia de acest tip de tratament.



2 comentarii:

vasy spunea...

Foarte bine zis...bravo:-*

vasy spunea...

iar albinuta e traznet:)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

 
 
 

•Persoane interesate•

toateBlogurile.ro